Ellentmondásos hírek az orosz vakcinával kapcsolatban

10 ampulla érkezett az országba, de a védőoltás jövője egyelőre bizonytalan.

   

 Magyarországra érkezett az orosz vakcinából 10 ampulla, viszont a magyarok csak 17 százaléka oltatná be magát az euronews.hu felmérése szerint. Nem is ez az elsődleges kérdés azonban, sokkal inkább az, hogy a vakcinák tárolását és hűtését hogyan oldják meg az egyes országok, illetve hogy az Európai Gyógyszerügynökség elfogadja-e a vakcinát. Előbbi logisztikai, utóbbi biztonsági és bizalmi kérdéseket vet fel.


Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hirdette meg azt a közbeszerzési eljárást, ami az oltóanyag tárolására és kiszállítására vonatkozott, azonban erre csak egy ajánlat érkezett, mégpedig a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt.-től. A szerződést nem sikerült megkötni, ugyanis az NNK nem rendelkezett elég pénzügyi kerettel hozzá, pedig a cég egy nagyon fontos kitétellel is rendelkezett: egy hűtőraktárral, ami lehetőséget ad arra, hogy egy időben, teljes mennyiségben tárolják 2-8 °C hőfokon a vakcinákat, bár az is igaz, hogy jóval nagyobb hűtésre képes fagyasztószekrényekre lenne igazából szükség.


A különböző vakcináknak egyébként különböző tárolási feltételei vannak, van, amelyiket -20 Celsius fokon kell tárolni, de a Pfizer-vakcinának például -75-80 Celsius fokra van szüksége. Az orosz vakcina nem ennyire kényes, itt elegendő lenne a mínusz 12-18 fok, viszont a nagy hátránya, hogy nem rendelkezik uniós engedéllyel. Pedig ezt akár itthon is lehetne gyártani.


Az Európai Bizottság szerint biztonsági aggályokat vet fel


Az orosz vakcinával kapcsolatos egyik nagy probléma, hogy azt nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Ez nem csak a biztonságos használatát kérdőjelezi meg, de olyan üzenetet közvetíthet a lakosság felé, hogy maga a szer nem biztonságos, így nem adatják majd be. Ennek egyik legrosszabb következménye az lehet, hogy nem alakul ki tömeges immunitás, amelyhez a lakosság 55 százalékát biztosan be kellene oltatni.


A magyar kormány egyelőre azt jelentette be, hogy tesztelni és engedélyeztetni fogja az oltóanyagot, és ha minden rendben zajlik, akkor 2021 elején elkezdődne az importálása nagyobb mennyiségben is, sőt elindulna a tömegtermelés.


Oroszország tanúsítási kérelmet nyújtott be a WHO-nak


Oroszország időközben már be is nyújtotta a tanúsítási kérelmet az Egészségügyi Világszervezethez (WHO), amit Melita Vujovic, a WHO moszkvai képviselője jelentett be. A tanúsítvány megszerzéséhez a vakcinának át kell mennie az Emergency Use Listing rendszer értékelésén, és ha a fejlesztési eljárás befejeződött, akkor erről a WHO közleményt jelentet majd meg a honlapján.


A Szputyik V nevű orosz vakcinát egyébként augusztus 11-én jegyezték be Oroszországban, ugyanezen eljáráson viszont több vakcinát is kidolgoztak. Az orosz egészségügyi tárca az nyilatkozta, hogy ez két évig terjedő védettséget biztosítana.


A WHO szerint egyébként körülbelül 170 projekt fut világszerte a koronavírus fertőzés elleni vakcina kifejlesztésére, Vujovic szerint pedig 2021 végére 2 milliárd ember kaphatja meg a védőoltást, amennyiben sikerül elegendőt előállítani.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2020-11-20 13:58:49

További híreink

14:42

Az „őseink Sixtus-kápolnájaként” írták le a sziklarajz-gyűjteményt.

Tovább
14:33

Mindig különleges ünnep ez számukra, most sem lesz másképp

Tovább
13:59

Amint megkapja a vakcina az engedélyt, órákon belül elkezdődhet az oltás

Tovább
12:45

Csaknem egy éve fejleszti, teszteli a vírusszűrő maszkokat egy magyar cég.

Tovább
12:15

Az ország erős kampányba kezdett, hogy megkérdőjelezzék a fertőzés eredetét.

Tovább
11:45

Több mint felüknek már semmilyen jövedelme nincs.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség