A légszennyezés miatt jobban terjed és súlyosabb is a koronavírus

A légszennyezettség 25 százalékkal növeli a koronavírus általi halálozás kockázatát.

   

A Cardiovascular Research szaklapban megjelent egy publikáció, mely arról közölt adatot, hogy a légszennyezettség a koronavírus áltlai halálozások hány százalékáért felel. A tanulmányból tudjuk, hogy Magyarországon ez 25%, vagyis a halálesetek negyede a légszennyezettségre vezethető vissza. Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy a légszennyezettségnek való kitettség növeli a megbetegedés kockázatát, mivel a szennyező anyagok gyulladást okoznak a légutakban, és csökkentik az immunrendszer válaszát is.


Vizsgálatok arra is rámutattak már, hogy a dízeljárművek okozta szennyezésnek való kitettség kiszolgáltatottabbá teszi a szervezetet a kórokozókkal szemben, és több kutató azon az állásponton van, hogy ez súlyosbítja is a betegség lefolyását. Azok a betegségek, amelyek a légszennyezés miatt alakulnak ki, pl. krónikus tüdőbetegség vagy érrendszeri betegségek, szintén mind rizikófaktorok, az ezzel küzdők eleve kiszolgáltatottabbak a betegséggel szemben.

A bostoni Health Effects Institute 2020-as jelentése szerint az elmúlt évben 6,67 millió ember halálát okozta a légszennyezés, ami a halálozások 12%-a, vagyis a légszennyezés a negyedik legjelentősebb kockázati tényező a megbetegedések és halálozások szempontjából. A jelentésben leírták még, hogy a Föld lakosságának 92%-a él olyan területen, ahol a levegőminőség a WHO által javasolt érték alatt van, az emberek 81%-a pedig olyan területen él, ahol a levegő rosszabb, mint a WHO köztes célértéke. Káros levegőt a Föld lakosságának 65%-a kénytelen belélegezni.


Magyarországon sem jó a helyzet, Budapesten és Miskolcon például rendszeresen súlyosabb a légszennyezettség, mint az ország többi részén. Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország légszenyezettségi szakértője szerint a közelmúltban is sokszor mértek egészségügyi határérték feletti szmogos levegőt, pedig tudjuk, hogy ez milyen kockázatot jelent különösen most, a koronavírus járvány idején.
 

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2020-11-18 16:21:23

További híreink

14:42

Az „őseink Sixtus-kápolnájaként” írták le a sziklarajz-gyűjteményt.

Tovább
14:33

Mindig különleges ünnep ez számukra, most sem lesz másképp

Tovább
13:59

Amint megkapja a vakcina az engedélyt, órákon belül elkezdődhet az oltás

Tovább
12:45

Csaknem egy éve fejleszti, teszteli a vírusszűrő maszkokat egy magyar cég.

Tovább
12:15

Az ország erős kampányba kezdett, hogy megkérdőjelezzék a fertőzés eredetét.

Tovább
11:45

Több mint felüknek már semmilyen jövedelme nincs.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség