Biztonságos és 95 százalékban hatékony a vakcina

A Pfizer nyilatkozott a vakcináról.

   

A Pfizer gyógyszergyártó szerdán közölte, hogy koronavírus elleni vakcinája 95 százalékos hatékonysággal rendelkezik, és nincsenek súlyos mellékhatásai.


Múlt héten a cég már előrejelezte, hogy a részeredmények alapján több mint 90 százalékos hatékonysággal működik majd a vakcina, most azonban már a kísérlet teljes adatsorát ismertették.


Az adatok azt mutatják, hogy az oltás megakadályozta a Covid-19 enyhe és súlyos formáit, és 94 százalékban hatásos azoknál az idősebb felnőtteknél is, akikre veszélyesebbek lehetnek a vírus szövődményei.


A Pfizer és a BioNTech közös vizsgálatában közel 44 ezer önkéntes vett részt. akiknek a fele kapta az meg az igazi oltást, a többiek placebót kaptak. A 170 koronavírussal megfertőződött kísérleti alany közül 162-en voltak a placebo-csoportban, és csak nyolcan lettek beoltva az igazi vakcinával. A tíz súlyos esetéből kilencen kaptak placebót.


A Pfizer és a BioNTech szerint az oltás hatékonysága a különböző korcsoportokban és etnikumokban egyenletes volt. A leggyakoribb mellékhatás a fáradtság, az önkéntesek 3,7 százaléka panaszkodott erre a második adag bevétele után. Az idősebb felnőttek kevesebb és enyhébb mellékhatásról számoltak be a cégek szerint.


A Pfizer tervei szerint a résztvevőket további két évig figyelemmel kíséri, hogy meggyőződjön a védelem időtartamáról és hosszú távú biztonságosságáról .


A cégek azt tervezik, hogy napokon belül sürgősségi engedélyért fordulnak az Egyesült Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA), hogy a vakcina mielőbb elérhetővé váljék.

Forrás: 24.hu

Kép: AFP

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2020-11-18 13:27:50

További híreink

14:42

Az „őseink Sixtus-kápolnájaként” írták le a sziklarajz-gyűjteményt.

Tovább
14:33

Mindig különleges ünnep ez számukra, most sem lesz másképp

Tovább
13:59

Amint megkapja a vakcina az engedélyt, órákon belül elkezdődhet az oltás

Tovább
12:45

Csaknem egy éve fejleszti, teszteli a vírusszűrő maszkokat egy magyar cég.

Tovább
12:15

Az ország erős kampányba kezdett, hogy megkérdőjelezzék a fertőzés eredetét.

Tovább
11:45

Több mint felüknek már semmilyen jövedelme nincs.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség