Diszkrimináció egy nőgyógyászati osztályon?

Eltérő kezelést kapnak azok a kismamák, akiket az orvosok megjelölnek.

   

A Telex információi szerint nem ugyanazt az ellátást kaphatják a betegek az egyik magyar egyetemi klinika szülészeti osztályán. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kórlapokon „c” betűvel jelölik meg azokat a betegeket, akiknek nincs konkrétan kiválasztott orvosuk, azaz egyik orvosnak sem fizettek előre hálapénzt.


A „c” jelzés a latin communis szóra utal, jelentése közös, közönséges. Tehát aki ezt a jelzést kapja az nyilvánvalóan a tb-rendszeren belül érkezik a kórházba. A laphoz került nyomtatványokon egyértelműen felismerhető a megkülönböztetés, amely két csoportra osztja a betegeket. Az egyik csoportba a területi ellátási kötelezettség alapján érkező „normál” betegek érkeznek, a másikba pedig az orvosok, professzorok magánúton érkező saját betegei. Az utóbbi betegkör vagy hálapénz formájában vagy legálisan, számlára fizet a kiválasztott orvosnak az ellátásért. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy akinek van választott orvosa, annak neve kerül a kórlapjára, míg akinek nincs egy egyszerű c betűvel jelölik.


Ez az eljárás könnyen azt eredményezheti, hogy eltérő ellátást kapnak a betegek, miközben mindenkit tb alapon kezelnek. A lap orvosi forrása szerint előfordult, hogy az egyik nap elején könnyű rutinműtéteket hajtottak végre, és csak ezután következtek a „C-s” betegek, akiken bonyolult és kimerítő onkológiai operációt is végre kellett hajtani, vagyis könnyen előfordul, hogy a műtéti sorrendet a szakmai szempontok helyett az operáló orvosok lobbiereje dönti el.

 

Forrás: nlc.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2020-11-18 11:20:34

További híreink

14:42

Az „őseink Sixtus-kápolnájaként” írták le a sziklarajz-gyűjteményt.

Tovább
14:33

Mindig különleges ünnep ez számukra, most sem lesz másképp

Tovább
13:59

Amint megkapja a vakcina az engedélyt, órákon belül elkezdődhet az oltás

Tovább
12:45

Csaknem egy éve fejleszti, teszteli a vírusszűrő maszkokat egy magyar cég.

Tovább
12:15

Az ország erős kampányba kezdett, hogy megkérdőjelezzék a fertőzés eredetét.

Tovább
11:45

Több mint felüknek már semmilyen jövedelme nincs.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség