Népszerűbb a távmunka, mint tavaly

Többszörösével nőtt a home office-ban dolgozók száma hazánkban

   

 Népszerűbb a távmunka, mint tavaly


A Központi Statisztikai hivatal részletes elemzést adott ki a távmunkában időszakosan, vagy állandó jelleggel alkalmazott munkavállalókkal kapcsolatban. A számok nem meglepőek, hatalmas a növekedés tavalyhoz képest, többszöröse annak. Kérdés, hogy a távmunka kényszerszülte megoldás lesz, vagy marad állandó, bevált trend a jövőben?


A KSH havi bontásban teszi közzé a 15-74 év között foglalkoztatottak távmunkavégzéséről szóló adatait. A számokból látható, hogy míg tavaly egyik hónapban sem haladta meg az 50 ezret a rendszeres, illetve 70 ezret az alkalmi távmunkát végzők száma, idén végig túlszárnyalta ezeket a számokat.
A tetőpont a májusi hónap volt, amikor a rendszeres és alkalmanként home office-ban dolgozók összesen 758 346-an voltak. A járvány első hulláma alatt végig erős volt ez a foglalkoztatási forma.
Jelenleg négyszer-ötször többen dolgoznak így, mint tavaly. A legutolsó adat szeptemberi, akkor 98 649 rendszeres és 160 155 alkalmi távmunkást összesítettek. A második hullám közepén vagyunk jelenleg, szóval ezek a számok biztosan maradnak egylőre.


A távmunkának megvannak a tagadhatatlan előnyei, főleg egy járványhelyzet alatt, azonban nem minden cég tudja biztosítani alkalmazottai számára a szükséges munkaeszközöket, vagy éppen nem megoldható a céges belső rendszerek elérése sem. A home office leginkább azoknál a cégeknél bizonyult hatékonynak, ahol már eleve része volt a munkahelyi kultúrának a távmunka.


Érdekes kérdés, hogy az idei trendek befolyásolják –e a jövőt és megalapozzák a távmunka létjogosulságát a munkaerőpiacon? A távmunka elterjesztését már jó ideje szorgalmazzák a szakértők. A mai digitális korban már jóval kevésbé vagyunk munkahelyhez kötve, számos feladat otthonról is elvégezhető. Az esély tehát megvan arra, hogy a távmunka tartósan a része marad a munkaerőpiacnak a korábbinál magasabb arányban. A járványhelyzet alatt sok tapasztalatot lehetett szerezni erről, amelyek segítségével egy letisztultabb, mindkét fél – munkaadó és az alkalmazott vagy megbízott – számára világosabb keretrendszer szerint lehet használni a távmunkát.

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2020-11-16 12:21:58

További híreink

14:42

Az „őseink Sixtus-kápolnájaként” írták le a sziklarajz-gyűjteményt.

Tovább
14:33

Mindig különleges ünnep ez számukra, most sem lesz másképp

Tovább
13:59

Amint megkapja a vakcina az engedélyt, órákon belül elkezdődhet az oltás

Tovább
12:45

Csaknem egy éve fejleszti, teszteli a vírusszűrő maszkokat egy magyar cég.

Tovább
12:15

Az ország erős kampányba kezdett, hogy megkérdőjelezzék a fertőzés eredetét.

Tovább
11:45

Több mint felüknek már semmilyen jövedelme nincs.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség