Ukrajnában ismét kiugróan növekedett a fertőzöttek napi száma

Ukrajnában csütörtökre ismét felszökött a koronavírus-fertőzöttek napi száma.

   

fotó: Radio Free Europe

Ukrajnában csütörtökre ismét felszökött a koronavírus-fertőzöttek napi száma, csaknem kétszer annyi úbeteget regisztráltak, mint ahány gyógyultat - derült ki az egészségügyi minisztérium adataiból.

Egy nap alatt 476 új esettel 19 706-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 15 újabb halálos áldozattal 579-re. A betegségből előző nap csak 272-en gyógyultak fel, a járvány kitörése óta velük együtt 6227-en. Az egészségügyi dolgozók közül eddig 3833-an fertőződtek meg, közülük 76-an az elmúlt napban.


Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos online tájékoztatóján ugyanakkor kiemelte, hogy előző nap rekordszámú, 9361 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el,


A legtöbb új fertőzöttet, 70-et az elmúlt napban ezúttal a nyugat-ukrajnai Rivne megyében jegyezték fel, valamint a fővárosban, Kijevben 65-öt.


Csütörtökön a kormány három tagja, az egészségügyi, valamint a belügy- és a kabinetminiszter az ország legfertőzöttebb régiójába, a romániai határnál lévő Csernyivci megyébe utazott munkalátogatásra, hogy személyesen tájékozódjon a járványhelyzet kezeléséről. A délnyugat-ukrajnai megyében eddig már 2842 fertőzöttet azonosítottak, és 116-an haltak bele a betegség szövődményeibe. Előző nap 46 új fertőzéses esetet azonosítottak a megyében, és a helyi kormányzó bejelentette, hogy egyelőre ott nem vezethetik be a korlátozások enyhítésének újabb szakaszát.


A kormány előző nap döntött arról, hogy újabb enyhítések lépnek életbe péntektől, illetve jövő hétfőtől. Május 22-től június 22-ig úgynevezett adaptív karantént léptetett életbe a kabinet, ami azt jelenti, hogy régiónként eltérő korlátozások lesznek érvényben, attól függően, hogy az adott térségben hány fertőzött van, és mennyire leterheltek a helyi kórházak. A tervek szerint a kormány tíznaponként léptet majd életbe újabb és újabb enyhítéseket a helyzet alakulásának függvényében.


Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter kifejtette, hogy azokon a településeken, ahol az elmúlt hét napban 100 ezer lakosra kevesebb mint 12 új fertőzött esik, az elvégzett tesztek száma viszont ennél több, a kórházi ágyak leterheltsége pedig kevesebb mint 50 százalékos, fokozatosan újra lehet indítani a tömegközlekedést, beleértve a metrót is. Ukrajna három nagyvárosában, Kijevben, Harkivban és Dnyipróban már március közepe óta nem közlekedik a metró. A felszíni közösségi közlekedési eszközökön Ukrajnában csak egészségügyi dolgozók és más kulcsfontosságú intézmények, vállalatok alkalmazottai utazhatnak külön igazolvánnyal.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2020-05-21 12:57:00

További híreink

14:30

Enyhén emelkedett a munkanélküliségi ráta áprilisban az euróövezetben.

Tovább
14:00

A sok millió értékőrző magyarnak köszönhetően erős nemzet vagyunk.

Tovább
13:00

Moszkvában szerdára a másfél hónappal ezelőtti szintre, 1892-re csökkent a fertőzöttek száma.

Tovább
12:00

Az Operatív Törzs online tájékoztatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos fejleményekről.

Tovább
10:30

Észak-Macedóniában már a második hullámra számítanak.

Tovább
09:30

Több mint 20 ezren tüntettek kedd este a párizsi bíróság előtt a rendőri erőszak ellen.

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség