Baj van az USA-ban is

Meredeken emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban.

   

 

kép: UsaToday

Meredeken, a vártnál jóval nagyobb mértékben, két és fél éves csúcsra emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, egyértelműen az új koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak következtében.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 70 ezerrel, 281 ezerre nőtt a március 14-én zárult héten, ami 2017. szeptember 2. óta a legmagasabb érték. Elemzők 220 ezres értéket vártak.


Ezzel együtt is még mindig 300 ezer alatt maradt ez a szám, miként 2015 márciusa óta mindig. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.


A munkaügyi tárca egyértelműen a járvány terjedésével magyarázta a segélykérők számának megugrását. Egy sor állam már az új koronavírust jelölte meg az elbocsátások okaként, miközben számos állam jelezte, hogy nőtt az elbocsátások száma a szállás- és vendéglátóiparban, a fuvarozási és a raktározási ágazatban - áll a közleményben.


A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag ugyancsak jelentősen, 16 ezer 500-zal, 232 ezer 250-re kúszott fel, ami 2018. január 27. óta a leggyengébb adat. Elemzők 216 ezerre számítottak. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.


A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 2 ezerrel, 1 millió 701 ezerre nőtt a március 7-ével végződött héten, ami kevesebb az elemzők által várt 1 millió 725 ezernél. Közel három éve, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.


A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 7 ezerrel, 1 millió 703 ezer 250-re csökkent. Ez a szám is közel három éve áll kétmillió alatt.


A feszes munkaerőpiac támogatja a rekordhosszú, immár több mint 11. éve tartó gazdasági expanziót.
Az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet adatai szerint a januári 209 ezer után februárban 183 ezerrel emelkedett amerikai magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma. Az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 273 ezerrel emelkedett februárban, a munkanélküliségi ráta pedig 3,5 százalékra, 50 éves mélypontra süllyedt.
Ahhoz, hogy a munkaerőpiac lépést tudjon tartani a munkaképes korú lakosság növekedésével, havi százezer új állásra van szükség az Egyesült Államokban.


Az Egyesült Államok gazdaságában megszakítás nélkül immár 129. hónapja tart a növekedés fázisa, ami rekord hosszúsági időt jelent. A 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági világválságot maga mögött hagyva az amerikai gazdaság 2009 júniusában lépett a fellendülés útjára. A korábbi rekordot - 120 hónap recesszió nélküli időszakot - 1991 és 2001 között jegyezték fel.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2020-03-19 14:43:32

További híreink

12:30

Az operatív törzs online tájékoztatója a koronavírussal kapcsolatos fejleményekről.

Tovább
12:00

Speciális gombbal bővült az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő applikációja.

Tovább
11:30

Hazánkban nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobil melletti tűzerdő miatt.

Tovább
11:15

Gyógyultan távozott a Semmelweis Egyetemről egy fertőzött gyermek.

Tovább
10:15

A fegyelmezett védekezésnek köszönhetően sikerült ellaposítani a járvány terjedését.

Tovább
09:30

Megszületett a hatósági döntés a Lehel téri piacon túlzott árakon áruló kereskedő ügyében.

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség