Százmilliárdokért vásárolta be magát a Mol egy azeri olajmezőbe

Több mint 461 milliárd forintot adott ki a Mol a Chevron részesedéséért.

   

A Mol-csoport és az amerikai Chevron hétfőn aláírta az utóbbi azerbajdzsáni érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló szerződést – számolt be a Mol.

Ezzel a magyar olajipari cégcsoporté lett a BP által üzemeltetett Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) olajmező 9,57 százalékos részesedése, továbbá a földközi-tengeri Ceyhan kikötőjében véget érő Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) vezeték 8,9 százalékos Chevron részesedése is. A megállapodás értéke a közlemény szerint 1,57 milliárd dollár (kb. 461 milliárd forint). A tranzakció lezárultával a Mol a harmadik legnagyobb partner lesz az ACG-ben.

Az ACG Azerbajdzsán máig legnagyobb szénhidrogén-lelőhelye, ahol a kitermelés 1997 novemberében kezdődött, és a lelőhely csoport napi termelése bruttó 584 ezer hordót tett ki 2018-ban, ami az azeri kitermelés 80-85 százalékát jelenti.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója azt mondta a tranzakcióról, hogy kiválóan illeszkedik a Mol jelenlegi portfóliójához, és tovább erősíti a vállalat kutatás-termelés üzletágának nemzetközi portfolióját azáltal, hogy kiterjeszti jelenlétét a FÁK régióban.

A vételi szándékot elsőként a Reuters szellőztette meg. A cikkük szerint az üzlet annak a politikának a következménye, mely során Orbán Viktor magyar miniszterelnök igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatait a közép-ázsiai országokkal. A tranzakció azért is fontos a Mol számára, mert megjelenik az eddig számára szűz területnek számító Azerbajdzsánban.

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2019-11-04 14:54:54

További híreink

07:30

Kettősfront érkezik, amely lehűlést hoz.

Tovább
Sz 07:30

Továbbra is marad a változékony időjárás.

Tovább
P 14:00

De továbbra is elkülönítőbe küldik a külföldről érkezőket.

Tovább
P 12:30

Az Operatív Törzs online tájékoztatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos fejleményekről.

Tovább
P 11:00

Oroszországban rekordszámú, 232 Covid-19-beteg elhunytáról tettek bejelentést pénteken.

Tovább
P 09:30

Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről.

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség