Mínusz 60 fokra lehűtve érkezett Zente forradalmi gyógyszere, ő a negyedik európai, aki megkapta

A sikeres gyűjtés és az egy hónapos előkészület után ma délelőtt megkapta Zente a Zolgensma nevű gyógyszert.

   

A 700 millió forintos kezelés meg nem gyógyítja az izomsorvadásban szenvedő kisfiút, de nagyon sokat javíthat állapotán. A szert speciális körülmények között, -60 és -80 fok között kellett Amerikából Magyarországra szállítani.

A keddi egyszeri kezelés során egy óra alatt lecsorgott a gyógyszeres infúzió, ennél azonban sokkal hosszabb időre lesz szükség ahhoz, hogy kiderüljön: hogyan reagált a másfél éves Zente szervezete a Zolgensma génterápiára.

Az érintett orvosok és szakemberek kedden kora délután a Bethesda Gyermekkórházban sajtótájkoztatón ismertették Zente SMA-terápiájának részleteit. Velkey György, a Bethesda igazgatója elmondta, már régóta kezelik Zentét, és szeptemberben keresték meg a szülők, hogy a szépen alakuló gyűjtés után a kórház adja be a szert a kisfiúnak. A kórház végigcsinálta az összes orvosi-szakmai és bürokratikus feladatot, Zente kedd reggel kapta meg a szombaton Magyarországra érkezett készítményt.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a szer nem mindenkinél hat egyformán: a már elsorvadt izmokat nem tudja újraépíteni, így száz százalékig tünetmentes csak akkor lehet valaki, ha még nem alakultak ki nála a betegség tünetei. (Az érintettek ettől még életük végéig SMA-betegek maradnak.) Nem véletlen, hogy csak kétéves kor alatt adják be, ezért is volt annyira sürgős, hogy Zentének időben összejöjjön a pénz. Egyelőre azt sem tudni, hogy a Zolgensma 20-30 éves időtartamon belül milyen eredményeket mutat majd, de a kutatók jelenlegi véleménye szerint jó esetben akár 90 százalékos javulást is hozhat.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2019. 29., 14:47

További híreink

12:30

Immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg a képregényfesztivált.

Tovább
11:30

A nagy mennyiségű csapadék, viharok miatt készültséget rendeltek el.

Tovább
10:30

Zárva maradnak az iskolák az ország teljes központi területén.

Tovább
09:30

Sem az orvosokat, sem a betegeket nem értesítették adataik felhasználásáról.

Tovább
08:30

Immár tizenegyedszerre tartott kiárusításon.

Tovább
17:30

Ha megtelik a stadion, a magyar válogatott csapatkapitánya annyi ember előtt játszhat, mint még soha.

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség