A csipkebogyó áldásos hatásai

Nem is gondolnánk, hogy a csipkebogyó kiváló forrása egy daganatellenes vegyületnek.

   

 A csipkebogyóról már biztosan hallottad, hogy igencsak gazdag C-vitaminban, így a belőle készült tea kiválóan támogatja a szervezetünket az őszi megbetegedésekkel szemben.

Azonban azt gondoltad volna, hogy a csipkebogyó kiváló forrása egy daganatellenes vegyületnek is?

A csipkebogyó áldásos hatásai


Nem csoda, hogy a népi gyógyászatban a csipkebogyó olyan kedvelt, hiszen számtalan jótékony hatása van. Enyhítheti az influenza tüneteit, a gyomorfájást, de akár ízületi gyulladások enyhítésére is alkalmas lehet.

C-vitamin, A-vitamin, B1- és B2-vitamin, valamint K-vitamin tartalma már önmagában is elég ok a fogyasztására, de mindezek mellett tartalmaz egy jótékony vegyületet is, mégpedig szalvesztrolt.

Mi ez a rejtélyes szalvesztrol?

Nagy az esélye, hogy még te sem hallottál a szalvesztrolról, pedig szinte biztos, hogy már fogyasztottál belőle.

A szalvesztrolok ugyanis olyan növényi anyagok, amelyek zöldségekben, gyümölcsökben, fűszernövényekben találhatóak meg különböző mennyiségben. Ezek a vegyületek felelősek a növény egészségéért, azaz megvédik a vírusoktól, baktériumoktól, gombáktól.

Azonban nemcsak a növények védelmére képesek, hanem az emberi sejtekben is igazán jótékony, daganatellenes hatást fejthetnek ki.

Hogyan működnek a szalvesztrolok a szervezetünkben?


Bármennyire is meglepően hangzik, a szalvesztrolok még az antioxidánsoknál is erősebb hatásúak. Amíg az antioxidánsok védeni próbálják a sejtjeinket, a szalvesztrolok arra is képesek, hogy a károsodott sejteket "kijavítsák". Mindezt úgy, hogy az egészséges sejtekben semmilyen módon nem tesznek kárt.

Ugyanis létezik egy enzim, a CYP1B1, amely kizárólag a rosszul működő sejtekben van jelen, mint például a rákos sejtekben, a szalvesztrol pedig ezekre hat. Olyan vegyületté alakítja át ezt az enzimet, amely mérgező hatással van a beteg sejtre. Mivel ez az enzim egészséges sejtekben nem fordul elő, a szalvesztrol azokra nincs semmiféle káros hatással.

Ebben rejlik a daganatellenes ereje, hiszen képes úgy pusztítani a daganatos sejteket, hogy az egészséges sejteket épségben hagyja!

Itt az ősz, itt a csipkebogyó szezon!

Mivel a csipkebogyóban magas koncentrációban van jelen ez a növényi anyag, fogyasztásával jótékony hatású szalvesztrolt vihetünk be a szervezetünkbe.

Amint az első fagy megcsípte a csipkebogyót, már szedhetjük is, és ízletes gyógyteaként, lekvárként vagy mártásként is fogyaszthatjuk. Figyeljünk azonban arra, hogy lehetőség szerint olyan bokorról gyűjtsük a csipkebogyót, amelyet nem kezeltek semmilyen növényvédő, rovarirtó szerrel!

Ha a melengető csipkebogyó tea mellett további szalvesztrolhoz szeretnénk juttatni a szervezetünket, választhatunk olyan speciális étrend-kiegészítőt is, amely szalvesztrol kivonatot tartalmaz.

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

13:30

A várhatóan újra erősödő migrációs nyomás miatt egyre több katona teljesít szolgálatot.

Tovább
12:30

Már az előkészítő ülésen beismerte tettét és elfogadta az ügyészség indítványát a férfi.

Tovább
11:30

25 ezer felett az esetek száma a koronavírusos esetek száma.

Tovább
10:30

3954-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon.

Tovább
10:00

A PTE kutatói egy osztrák biotechnológiai céggel dolgoznak együtt.

Tovább
09:30

Több keleti megyében van másodfokú figyelmeztetés.

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség