Korai rákdiagnosztikát szolgáló kutatásokban vesz részt a Szegedi Tudományegyetem

A kutatások célja, hogy a daganatos betegségek diagnosztikáját fejlesszék.

   

Rovó László rektor közölte, az egyetem olyan forradalmi új technológia kidolgozásában vesz részt, amely a világ jelenlegi klinikai kutatásainak élvonalát képviseli.
Pozsgay Csilla, a kft. ügyvezetője elmondta, korábbi vizsgálatok szerint az emberi vérplazmában egyedit képet mutat bizonyos molekulák megléte, egymáshoz viszonyított aránya, korra, nemre, egészségi állapotra jellemző.
A kutatások célja, hogy a daganatos betegségek diagnosztikáját fejlesszék. Nyolc olyan daganattípust választottak ki, amely a legérzékenyebben mérhető ezzel a módszerrel - közölte a szakember.
Hozzátette: első lépésként betegektől és egészséges önkéntesektől vett vérmintákból biobankot hoznak létre, amely később nemcsak ezt a projektet tudja aktívan kiszolgálni, hanem más kutatásoknak is hátteret biztosíthat. A kutatások protokolljának engedélyezése novemberben kezdődik, a mintagyűjtés pedig a tervek szerint jövő év elején indul - jelezte.
A nemzetközi tapasztalatok alapján egy minta begyűjtése, feldolgozása és biobankba helyezése 100-200 euróba kerülhet - tudatta az ügyvezető.
Kitért arra, a vizsgálatok során nem egy-egy molekulát keresnek, hanem olyan mintázatokat kívánnak azonosítani, amelyek adott betegségre utalnak. A vérplazmát lézerrel világítják meg, a mintán áthaladó fény pedig egyedi infravörös mintázatot ad.
A szakemberek reményei szerint a módszer hosszú távon szív- és érrendszeri, valamint neurodegeneratív betegségek - ilyen az Alzheimer-kór - diagnosztikája során is alkalmazható lehet - közölte az ügyvezető.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2019. 08., 16:21

További híreink

12:30

A balassagyarmati nyomozók egy 36 éves férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

Tovább
11:30

Ma veszi kezdetét a 9. Mozinet Filmnapok Budapesten a Puskin moziban.

Tovább
10:30

Nem lehet megjósolni, hogy milyen eredményre vezet az uniós állam- és kormányfők tanácskozása az ügyről.

Tovább
09:30

A Mávinform csütörtöki tájékoztatása szerint egyes vonatok nem a teljes útvonalon, illetve eltérő megállásokkal közlekednek.

Tovább
08:30

Az idegenrendészeti eljárás adatai szerint illegálisan lépték át az országhatárt.

Tovább
16:30

A migráció okozta kihívások kezelését illetően Törökország továbbra is kulcsfontosságú partnere az Európai Uniónak

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség