Rossz hírt kapott a kormány a külföldi pénzügyi adatok felől

Az eddigi évi ezermilliárd forintos becslésnél jóval kevesebb pénzt utalhatnak haza a külföldön dolgozó magyarok

   

Évek óta folyik a felmérés, hogy az EU más országaiba kivándorolt magyarok milyen összegekkel támogatják az itthoniakat. Egyes becslések szerint ez éves szinten elérheti a 2-3 milliárd eurót is, vagyis az ezer milliárd forintot.

 

A sötétben tapogatózás háttere, hogy sem az MNB, sem a KSH nem rendelkezett eddig mérhető adatokkal. A mostanáig megjelent publikációk különböző becslésekre szorítkoztak - ezek a bizonytalan számok alapján készült az ország fizetési mérlege.

Erre válaszul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kutatást indított, amelynek első eredményeit most publikálták a Hitelintézeti Szemlében. A 2017-ben készített reprezentatív felmérés szerint a négymillió magyarországi háztartásból mindössze 67 548-ba érkeztek hazautalások. A vizsgálat a korábbi több száz, sőt ezermilliárd forintos becsléssel szemben mindössze 38 milliárd forintnyi hazautalást tudott beazonosítani.

Eközben a fizetési mérlegben 1260 milliárd forintos hazautalást könyveltek el. Igaz, azt eddig is tudtuk, hogy ez a pénz nem a ténylegesen hazautalt összeget, hanem a külföldön dolgozó magyarok nettó jövedelmeit mutatja.

Másik magyarázat a két adat közötti szakadékra, hogy a válaszadók a kérdőíves felmérés során várhatóan nem adták ki érzékeny pénzügyi adataikat. Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy semmivel sem látjuk tisztábban a külföldön tartózkodó pénzküldési szokásait, legalábbis, ami a makrószámokat illeti.

Ha komolyan vennénk a most publikált felmérést, akkor a MNB által készített fizetési mérleget alapjaiban kell megkérdőjelezni, miután a külföldiek hazautalásai között elkönyvelt ezer milliárd forint teljesen légből kapottnak tűnik.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

11:43

Azóta sem tudni, miért

Tovább
11:42

Gyengébb osztálytársát fenyegette

Tovább
08:52

Nagyjából 3 hónap alatt

Tovább
08:50

Tizenketten meghaltak

Tovább
08:49

Egy férfi meghalt

Tovább
08:48

Kevéssé változott, vegyesen alakult a forint árfolyama

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség