Rossz hírt kapott a kormány a külföldi pénzügyi adatok felől

Az eddigi évi ezermilliárd forintos becslésnél jóval kevesebb pénzt utalhatnak haza a külföldön dolgozó magyarok

   

Évek óta folyik a felmérés, hogy az EU más országaiba kivándorolt magyarok milyen összegekkel támogatják az itthoniakat. Egyes becslések szerint ez éves szinten elérheti a 2-3 milliárd eurót is, vagyis az ezer milliárd forintot.

 

A sötétben tapogatózás háttere, hogy sem az MNB, sem a KSH nem rendelkezett eddig mérhető adatokkal. A mostanáig megjelent publikációk különböző becslésekre szorítkoztak - ezek a bizonytalan számok alapján készült az ország fizetési mérlege.

Erre válaszul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kutatást indított, amelynek első eredményeit most publikálták a Hitelintézeti Szemlében. A 2017-ben készített reprezentatív felmérés szerint a négymillió magyarországi háztartásból mindössze 67 548-ba érkeztek hazautalások. A vizsgálat a korábbi több száz, sőt ezermilliárd forintos becsléssel szemben mindössze 38 milliárd forintnyi hazautalást tudott beazonosítani.

Eközben a fizetési mérlegben 1260 milliárd forintos hazautalást könyveltek el. Igaz, azt eddig is tudtuk, hogy ez a pénz nem a ténylegesen hazautalt összeget, hanem a külföldön dolgozó magyarok nettó jövedelmeit mutatja.

Másik magyarázat a két adat közötti szakadékra, hogy a válaszadók a kérdőíves felmérés során várhatóan nem adták ki érzékeny pénzügyi adataikat. Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy semmivel sem látjuk tisztábban a külföldön tartózkodó pénzküldési szokásait, legalábbis, ami a makrószámokat illeti.

Ha komolyan vennénk a most publikált felmérést, akkor a MNB által készített fizetési mérleget alapjaiban kell megkérdőjelezni, miután a külföldiek hazautalásai között elkönyvelt ezer milliárd forint teljesen légből kapottnak tűnik.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

08:26

Egy kelet-walesi nő talált rá az apósa hagyatékában egy gyűrűre.

Tovább
Sz 15:22

A jógatanár szerint a speciális ital és az extra fogyasztási mód tartja karban.

Tovább
Sz 12:56

Halle Berry ravasz módon az arcunkba dörgöli, hogy mennyire bámulatosan néz ki ötvenen túl is

Tovább
Sz 12:46

Nem bírtak magukkal, így hát egymásnak estek.

Tovább
Sz 12:43

Kampányt indít a vezetés közbeni mobilhasználat visszaszorításáért az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága és az Aegon.

Tovább
Sz 12:38

Csaknem 1,8 milliárd tonna szén-dioxid került az atmoszférába.

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség