Fagyasztott zöldségek visszahívása

Erre figyeljen oda a jövőben!

   

Egyelőre megbecsülni sem lehet, hogy mennyi lisztéria baktériummal szennyezett gyorsfagyasztott zöldséget kellett visszahívni - mondta az Origónak Nagy Attila, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese hétfő reggel. Ugyanakkor a visszahívásoktól függetlenül egyszerűen elérhető, hogy a fagyasztott termékek ne okozzanak betegséget.

Nagy Attila szerint a gyártó Greenyard vállalat magyarországi készlete önmagában több ezer tonna volt. Ebből kaptak a nagy áruházláncok, amelyek már visszahívták a zöldségeket, de szállítottak külföldre is.

Fontos betartani a hőkezelési útmutatót
A Nébih munkatársa azt is elmondta, a fagyasztott zöldségeknél nagyon fontos, hogy a hőkezelési útmutatót betartsák a fogyasztók.

Ha ezt megtették, akkor nincs ok az aggodalomra.

A lisztéria hasmenéssel, lázzal járó influenzaszerű tüneteket okoz általában a fertőzött termék elfogyasztása után egy vagy maximum tíz nappal. Ugyanakkor hosszabb lappangási idő is elfordul, s ilyenkor 70-80 napig nem okoz tüneteket - tette hozzá.

Nagy Attila ismertette, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta.

A fertőzés - amit a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozott - eredetének vizsgálata a gyártó Greenyard vállalat bajai üzeméhez vezetett vissza.

A szakember hangsúlyozta, hogy Magyarországon a szennyezett termékek megbetegedést nem okoztak.

Gyártói szövetség: a visszahívás megelőzési célokat szolgált
A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség (MHKSZ) képviseletében Sebesta Péter elnök arra hívta fel figyelmet az Origónak, hogy az eset és az eddig megjelent beszámolók kapcsán az ágazatnak súlyos károkra kell felkészülniük.

A gyártóknak fontos, hogy a zöldség-gyümölcs fogyasztás növekedésében szezonon kívül a fagyasztott termékek megfelelő szerepet játszhassanak.
A hazai hűtő- és konzerviparnak például olyan terméke is van - a gyorsfagyasztott kukorica -, amely piacvezető Európában. A gyártott mennyiség 65-70 ezer tonna körül alakul évente, ennek 80-90 százalékát exportálják.

Sepesta Péter felhívja a figyelmet arra is - összhangban a Nébih közleményével -, hogy a gyártó cég teljesen az előírásoknak megfelelően járt el. Az üzemben, ahol a veszélyszintet elérő fertőzöttség kialakult, a gépsort átalakították, a fertőzés forrását fertőtlenítéssel megszüntették, a gyártás próbaüzem szinten megindult.

Az MHKSZ képviselője azt is kiemelte, hogy
az ágazat adalékanyag-mentesen állít elő feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, leginkább megfelelve ezáltal a mai modern társadalmak egészséges étkezést előtérbe helyező elvárásainak.

Sepesta Péter szerint fontos hangsúlyozni, hogy a lisztéria (több alfajjal) egy úgynevezett talaj baktérium, aminek rendkívül gyakori az előfordulása a természetben.

A fertőzést elkerülni nagyon egyszerű: 2-3 percig főzni kell a terméket felhasználás előtt, és akkor a baktériumok (sok más baktériumhoz hasonlóan) elpusztulnak."

A kicsomagolt gyorsfagyasztott zöldségek mindegyikén található elkészítési utasítás, aminek követése és betartása garantáltan megakadályozza a baktériumok elterjedését és a fertőzés kialakulását - húzta alá a gyártói szövetség elnöke.

Magyarországi eset feltehetően és többek között azért nem történt, mert a

magyar étkezési szokások egybe vágnak a minden terméken található elkészítési utasításokkal, és a magyar fogyasztók megfőzik a terméket.

Sebesta Péter kiemelte azt is, hogy a termékvisszahívás
preventív lépés, és messze nem azt jelenti, hogy a visszahívott termékek feltétlen fertőzöttek lennének.

A vizsgálatok egyelőre nem találtak minden termékben lisztéria baktériumot, így a visszahívás minden további egészségügyi kockázatot elkerülő, megelőző lépés volt.

Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy a szövetség tagvállalatai egyeztetve, közösen lépnek a veszély elhárítása és a további fertőzések megelőzése érdekében.

Forrás: Origo


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2018-07-09 14:36:22

További híreink

07:30

Ismét érkezik a lehűlés, itt a hidegfront.

Tovább
14:00

Romániában a járvány áprilisi, első tetőzését meghaladó ütemben terjed a kór.

Tovább
13:00

Már a Hungaroringen is haladnak a jövő heti Magyar Nagydíj előkészületei.

Tovább
12:00

A koronavírus okozta esetszámcsökkenés nyomán több ország lazító intézkedéseket hozott.

Tovább
11:00

Immunitást alakított ki a kísérletben az első klinikailag tesztelt orosz Covid-19 vakcina.

Tovább
P 10:00

Vízbe fulladt a hatóságok szerint a Glee - Sztárok leszünk! eltűnt színésze.

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség