Fejlesztések az Országos Onkológiai Intézetnél

Nemcsak új gépeket, de új épületet is kap az intézmény.

   

 Interjút adott a Magyar Időknek Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) új igazgatója. Polgár azután került az intézet élére, hogy elődjét, Kásler Miklóst miniszternek nevezték ki.

Polgár elmondta, hogy folytatják a Kásler által elkezdett fejlesztéseket. Ezek szerint:

  • legaktuálisabb a mellkasi központ fejlesztése és a tüdőtranszplantációs program kiterjesztése kormányzati támogatásból, ami még idén elkezdődik
  • egy nagy volumenű fejlesztés lesz mind az épületeket, mind a műszerparkot tekintve
  • szeptembertől elindul az onkológia mint önálló tantárgy oktatása a Semmelweis Egyetem ötödéves medikushallgatóinak
  • az Egészséges Budapest program (EBP) keretében egy új, ötszintes épületet fog kapni az intézmény, itt lesz az egynapos diagnosztikai központ, amivel minimálisra rövidítik az intézetbe érkező betegek kivizsgálását, ideértve a képalkotó- és laborvizsgálatokat is
  • ebbe az épületbe kerül majd a patológiai osztály és a különböző kutatóosztályok, többek között az onkogenomika
  • kialakítanak egy országos telemedicina-központot, amellyel az összes hazai onkológiai központot összekapcsolják, és virtuális onkoteameket tartanak, így az összes érintett szakember együtt tud véleményezni anélkül, hogy más kórházba kellene utazniuk.

Kép: sugárterápiás eszköz az OOI-nál, MTI/Kovács Attila

Bár az igazgató szerint az intézet Európa legjobbjai között van, az OOI-t is érinti a más egészségügyi intézetre jellemző forráshiány, de 60 napon túli tartozása nincs.

"Eddig is feszes gazdasági fegyelem volt az intézetben, legfeljebb abból adódnak finanszírozási nehézségek, hogy jóval több diagnosztikai, elsősorban CT-, MR- és laborvizsgálatot végzünk el, mint amennyi kapacitásunk lenne a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) kötött szerződés alapján. Ennek a legfőbb oka, hogy az országos intézetek nem küldhetnek tovább beteget, ám ha túllépik az előzetesen megengedett vizsgálatszámot, a NEAK csökkentett értékben finanszírozza a vizsgálatokat, így mára 1,6 milliárd forinttal többet költöttünk ezekre, mint a támogatás összege."

24.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

V 09:11

Elkapták őket

Tovább
V 09:05

Ahol Bella Hadid csókolózott

Tovább
V 09:02

És még illik is neki

Tovább
P 16:32

Reklám a javából

Tovább
P 12:31

41 éves volt

Tovább
P 12:28

Már napok óta nem találják

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség