Komoly átalakítások az egészségügyi vezetésben

Kásler mindenkit lecserél az államtitkárságon és a háttérintézményekben.

   

 Alig van olyan középvezető az egészségügyi vezetésben, akit Kásler Miklós új emberi erőforrás miniszter még nem állított föl - írja a Népszava. A lap úgy tudja, az egészségügyért felelős államtitkárságon nem csak a távozó Ónodi-Szűcs Zoltán (utódja Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet volt vezetője) közvetlen munkatársait cserélik új emberekre, hanem a kizárólag szakmai feladatra szerződött helyettes államtitkárokat is, és csaknem valamennyi háttérintézmény vezetőjét is elküldték.

Az Emmi a lap kérdéseire csak annyit válaszolt, hogy "zajlik a kormányzati struktúra átalakítása". "Az EMMI statútumának megváltozása miatt feladatok, felelősségi körök, azok humánerőforrás igénye, illetve személyi állománya is módosulni fog, melyről a tárca – a megfelelő időben – tájékoztatni fogja a média képviselőit" - közölték.

A Népszava egyes forrásai szerint viszont vagy arról lehet szó, hogy Lázár Jánoshoz és Kósa Lajoshoz köthető emberektől próbálják megtisztítani az apparátust, vagy arról, hogy Kásler tiszta lappal akar indulni. Az új miniszter a tárca ilyen irányú átalakítására a miniszterelnöktől szabad kezet kapott.

A lap úgy tudja, új struktúrában fog működni az egészségügy irányítása: létrejön egy általános helyettes-államtitkárság, Nagy Szilárd fül-orr-gégész, Zombor Gábor egykori kabinetfőnöke vezetésével, ahová több terület tartozik majd, emellett pedig lesz egy projektekért, valamint egy finanszírozásért felelős helyettes-államtitkárság is.

Elképzelések szerint megszűnik Szentes Tamás, az Országos Tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes-államtitkár posztja, és ismét önálló háttérintézményként működik majd az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), amit újra független országos tisztifőorvos irányíthat. A posztra a miniszter Kovács Attilát, az ÁNTSZ egykori népegészségügyi programokért felelős helyettes vezetőjét jelölte. A tervezett változásokhoz viszont szükség van jogszabály-módosításokra is, hiszen az előző ciklusban éppen Lázár János számolta fel az egészségügy néhány fontos háttérintézményét.

Távoznia kell az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatójának, Pozsgai Csillának, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat vezetőjének, Dexler Donátnak is, de a lap szerint az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor egyelőre marad a helyén. Még az is bizonytalan, hogy az új egészségügyi kormányzat belevág-e a választások miatt csak ideiglenesen meghosszabbított mandátumú kórházi főigazgatók cseréjébe.

HVG


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

08:26

Egy kelet-walesi nő talált rá az apósa hagyatékában egy gyűrűre.

Tovább
Sz 15:22

A jógatanár szerint a speciális ital és az extra fogyasztási mód tartja karban.

Tovább
Sz 12:56

Halle Berry ravasz módon az arcunkba dörgöli, hogy mennyire bámulatosan néz ki ötvenen túl is

Tovább
Sz 12:46

Nem bírtak magukkal, így hát egymásnak estek.

Tovább
Sz 12:43

Kampányt indít a vezetés közbeni mobilhasználat visszaszorításáért az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága és az Aegon.

Tovább
Sz 12:38

Csaknem 1,8 milliárd tonna szén-dioxid került az atmoszférába.

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség