Komoly átalakítások az egészségügyi vezetésben

Kásler mindenkit lecserél az államtitkárságon és a háttérintézményekben.

   

 Alig van olyan középvezető az egészségügyi vezetésben, akit Kásler Miklós új emberi erőforrás miniszter még nem állított föl - írja a Népszava. A lap úgy tudja, az egészségügyért felelős államtitkárságon nem csak a távozó Ónodi-Szűcs Zoltán (utódja Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet volt vezetője) közvetlen munkatársait cserélik új emberekre, hanem a kizárólag szakmai feladatra szerződött helyettes államtitkárokat is, és csaknem valamennyi háttérintézmény vezetőjét is elküldték.

Az Emmi a lap kérdéseire csak annyit válaszolt, hogy "zajlik a kormányzati struktúra átalakítása". "Az EMMI statútumának megváltozása miatt feladatok, felelősségi körök, azok humánerőforrás igénye, illetve személyi állománya is módosulni fog, melyről a tárca – a megfelelő időben – tájékoztatni fogja a média képviselőit" - közölték.

A Népszava egyes forrásai szerint viszont vagy arról lehet szó, hogy Lázár Jánoshoz és Kósa Lajoshoz köthető emberektől próbálják megtisztítani az apparátust, vagy arról, hogy Kásler tiszta lappal akar indulni. Az új miniszter a tárca ilyen irányú átalakítására a miniszterelnöktől szabad kezet kapott.

A lap úgy tudja, új struktúrában fog működni az egészségügy irányítása: létrejön egy általános helyettes-államtitkárság, Nagy Szilárd fül-orr-gégész, Zombor Gábor egykori kabinetfőnöke vezetésével, ahová több terület tartozik majd, emellett pedig lesz egy projektekért, valamint egy finanszírozásért felelős helyettes-államtitkárság is.

Elképzelések szerint megszűnik Szentes Tamás, az Országos Tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes-államtitkár posztja, és ismét önálló háttérintézményként működik majd az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), amit újra független országos tisztifőorvos irányíthat. A posztra a miniszter Kovács Attilát, az ÁNTSZ egykori népegészségügyi programokért felelős helyettes vezetőjét jelölte. A tervezett változásokhoz viszont szükség van jogszabály-módosításokra is, hiszen az előző ciklusban éppen Lázár János számolta fel az egészségügy néhány fontos háttérintézményét.

Távoznia kell az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatójának, Pozsgai Csillának, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat vezetőjének, Dexler Donátnak is, de a lap szerint az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor egyelőre marad a helyén. Még az is bizonytalan, hogy az új egészségügyi kormányzat belevág-e a választások miatt csak ideiglenesen meghosszabbított mandátumú kórházi főigazgatók cseréjébe.

HVG


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

Sz 08:13

Egy kiránduláson melegedett össze a nő és a tanuló.

Tovább
P 15:49

A cím nem elírás, nem hotelről van szó, hanem tényleg boltról, ahová bemehetünk vásárolni

Tovább
P 13:39

Vickó Árpád szerb műfordító vehette át a Balassi Műfordítói Nagydíjat csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián Budapesten

Tovább
P 12:36

A színész következő filmje, a Rocky széria legújabb tagjaként érkező Creed 2 nemsokára a mozikba kerül

Tovább
P 11:26

A férfi végig többes számban beszélt a levelében

Tovább
P 10:44

A gazdasági adatokból egyértelmű, hogy idén is kapnak nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok - emelte ki Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Született anyukák

Fókuszban az egészség