Hasfájás okai és kezelési módjai

Hasfájást sok minden okozhat, épp ezért fontos tisztában lennünk a lehetséges kiváltó okairól.

   

Kezdő szülők rémálma, mikor nagyon sír a baba ,de nem tudjuk az okát. Ekkor végigjárjuk a lehetséges eseteket (pelenka csere, etetés, szeretgetés). De a helyzet változatlan. Ilyenkor gondolhatunk a hasfájásra.


Újszülött korban előfordulhat, hogy azért sírnak sokat, alkalmazkodási zavara van. Ez szerencsére gyorsan el fog múlni. Mivel az anyaméh meleg volt és zárt, ezzel biztonságot nyújtott neki, ezzel szemben most körülveszi a nagyvilág amitől feszültebb lehet.


Másik oka lehet még, a hasfájás.
Sokszor az okozza a tüneteket, hogy eddig a baba a köldökzsinóron keresztül passzív módon kapta a tápanyagokat, de most már aktívan kell benne részt vennie, ki kell szívnia az anyatejet. Illetve megváltozik maga a táplálék összetétele is, az eddigiek helyett már anyatejet kap, amelynek emésztése jobban igénybe veszi a bélrendszert.


Nem csak újszülötteknél okoz hasfájást a tej összetétele. Vigyázni kell, hogy mit eszik az anyuka, ugyanis ha sok tejet, tejterméket, puffasztó hatású ételeket eszik az természetesen hatással lesz a gyermekre is.
Ha tápszert alkalmazunk, akkor előfordulhat, hogy arra érzékeny a pici. Ilyenkor a háziorvos vagy a HA típusú hipoallergén tápszert, pépet fogja felírni vagy pedig AR típusút.


A HA fajtát az allergia megelőzésére szokták javasolni, kesernyés ízű és prebiotikus rostokat tartalmaz, mely az anyatej összetételére hasonlít.
Az AR tápszereket főleg bukós, refluxos babák esetében írják fel szintén egy éves korig. De ha a tünetek nem enyhülnek, akkor tovább írják fel. Szentjános-kenyér tartalmuk segíti, hogy a tej ne jöjjön vissza, illetve az állaga is sűrűbb ezzel is segítve a bennmaradást.


Hasfájást okozhat a túl sok vagy a túl kevés tej is. Mind a két esetben sok levegőt nyel, amit büfiztetéssel könnyen orvosolhatunk.
Hasonló előfordulhat, ha cumisüvegből etetünk, ekkor figyelni kell a cumin lévő lyukra. Ugyanis ha túl nagy akkor gyorsan eszik, ha túl kicsit akkor pedig sok levegőt nyel. Ilyenkor érdemes speciális kialakítású cumit használni.


Létezik a hasfájásnak egy speciális esete, a kólika. Bár felismerése nem egyszerű, mégis ha ezeket tapasztaljuk, akkor feltételezhetjük, hogy ez lehet a baj.


Egy 3 hónaposnál fiatalabb, egészséges baba semmi előzmény és megmagyarázhatatlan ok miatt 3 óránál többet sír naponta a hét legalább 3 napján.
Ilyenkor a sírás hirtelen kezdődik és rohamokban jön. Játszik eszik, alszik vagy mosolyog, majd egyik pillanatról a másikra elkezd sírni. A sírás hangja eltér a szokásostól: hangosabb, magasabb, sikításszerű. Közben hasukat feszítik, testük hátrafekszik, végtagjaikat megfeszítik. Ezek a tünetek általában délután illetve az esti órákban jelentkeznek. Tipikusan 3-6 hetes korban kezdődik és 3-4 hónapos kora körül befejeződik.


Ha ezeket a tüneteket produkálja, feltétlenül lássa orvos, hogy kizárhasson más betegségeket. Ez a betegség előfordulhat az anyatejes illetve a tápszeres babáknál egyaránt.


Ha már megtörtént a baj a legfontosabb, hogy próbáljuk megnyugtatni a babát. Ilyenkor érdemes cumit használni, de a masszírozás is jó megoldás. Vagy hordozó kendő segítségével kösd a hasadra, ezzel megnyugtatva. A környezetváltozás is jót tehet, menjetek egy ingerszegényebb környezetbe. Illetve az egyenletes ringatás és a kólikatartás is segíthet. Ilyenkor fektesd pocakkal lefele a csupasz karodon.
Használhatunk gyógyszeres megoldást is, ám ezekről mindig kérd ki az orvos véleményét. Természetes anyagokat is használhatsz: például édeskömény, kapor, ánizs, borsmenta vagy kamilla teát, de ezek adagolásával vigyázni kell, épp ezért ebben az esetben is kérd ki az orvosod véleményét.

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2018. 17., 15:27

További híreink

P 12:31

Négyféle ízesítéssel készül. és szombattól kóstolható

Tovább
P 12:30

Majd szőnyegbe rejtette

Tovább
P 12:28

Egy kórteremben cigiző beteg miatt csaptak fel a lángok

Tovább
P 11:28

Az internet tele van vicces képekkel

Tovább
P 09:02

Egy 24 éves szanki férfi tette

Tovább
P 09:00

Hatalmas felháborodást váltott ki az angliai lakosság körében

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség