Édesanyjától kapott vesét a kis Gergő

A négyéves kisfiú egy vesével született, ami hamar felmondta a szolgálatot.

   

 Puszilgatta a hátamat, naponta köszönetet mondott nekem – így jellemezte kisfia helytállását Kőhalmi Enikő (39), aki négyéves gyerekének, Gergőnek adott vesét egy hónappal ezelőtt.
Minderre azért volt szükség, mert Gergő egy vesével született, amely pár hónappal ezelőttig bírta a szolgálatot.
– A legnagyobb nyugalommal mentünk a születést követő 9. hetes ultrahangra, ám ki már zaklatottan jöttünk. Kiderült, hogy második gyermekünk, Gergő egy vesével született – emlékezett vissza Enikő.


A következő sorsfordító esemény már tavaly ősszel történt, amikor elkezdtek járni az I. számú gyermekklinikára Gergővel, januárban pedig elmentek a Transzplantációs Klinikára, s várólistára kerülhettek.
A vizsgálatok párhuzamosan folytak: míg Gergő a kötelező védőoltásokat és felkészülő vizsgálatokat járta, addig a szülők közül is ki kellett deríteni, hogy ki segíthet a gyermeken.
– Nem volt kérdés bennem, úgy gondoltam, hogy anyaként az a legtermészetesebb dolog, hogy segítek neki. Fiatalabb és kisebb is vagyok a férjemnél, és a vizsgálatok is rendben voltak. Gergő is nagyon szerette volna, ha tőlem kapja a szervet, a műtétre várva puszilgatta a hátamat, és mindennap megköszönte, hogy segítek neki – mondta meghatódva az anya.


Végül éppen húsvétkor, április 4. és 13. között került sor a komoly beavatkozásra. Enikő szerint az egész család nagyon jól viselte a transzplantációt, Gergő egy cseppet sem félt, nagyon hősiesen viselkedett a kórházban.
– Óriási segítségünkre volt a pár évvel ezelőtt íródott, a szervátültetésről szóló mesekönyv. Egy négyéves kisfiúnak ennél jobban nem is mutathatta volna be semmi, hogy nem kell mitől tartania – fűzte hozzá Enikő. A műtét során minden rendben zajlott, azóta heti rendszerességgel kontrollra járnak.
A transzplantációra való felkészülésben sokat segített a családnak az Újraszervezés Alapítvány.
– Kiemelt feladatunk a különféle veseproblémákkal küzdők, szervátültetésre szorulók tájékoztatása – mondta Szanyi Tímea, az Újraszervezés Alapítvány munkatársa. – Fontos, hogy minél többen ismerjék az élő donoros transzplantáció lehetőségét – mondta.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

17:00

A nemzetközi filmfesztiválokon nagy sikereket ért el a dráma .

Tovább
16:30

Veszélyforrás az Iszlám Állam támogatói körének propagandája.

Tovább
16:04

Hadházy Ákost minden pártbeli tisztségéről letiltotta az LMP.

Tovább
16:00

Az M5-ös autópálya 31-es kilométerénél, Ócsa és Inárcs között történt a baleset.

Tovább
15:30

Pont úgy, mint a 20 éves izraeli fiút, a sokszor küldte vissza a csomagját.

Tovább
15:12

Súlyos baleset érte Árpa Attilát, melyet az instagram oldalán posztolt is.

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Született anyukák

Fókuszban az egészség