Kötelező lesz a bárányhimlő elleni oltás

Várhatóan 15 és 18 hónapos korban, két részletben kell majd beadni.

   

 Az Inforádió számolt be róla, hogy jövő évtől kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás, amit sokan, teljesen tévesen, feleslegesnek tartanak.


Mészner Zsófia gyermekinfektológus professzor azt mondta, nagyon sok tragédiát, és rettenetes lefolyású bárányhimlőt látott. A védőoltás fontos, az oltottaknak súlyos kórházi kezelést igénylő bárányhimlőjük nem lesz, ha az immunrendszerük nem mondja fel a szolgálatot.


A bárányhimlő elleni védőoltás várhatóan 15 és 18 hónapos korban, két részletben lesz kötelező. Az orvosok szerint a védelmet azoknak a gyerekeknek is biztosítani kell, akik életkoruk miatt az állami programban nem Póta György, a házi gyermekorvosok egyesületének elnöke szerint az oltás évente 30-40 ezer gyermek megbetegédését akadályozná meg, ami azért fontos, mert egy normális lefolyású bárányhimlő is nagyon legyengíti az ellenállóképességet, utána könnyebben és súlyosabban betegszenek meg a gyerekek. A magyar társadalom átoltottsága egy 2016-os tanulmány szerint 10-15 százalékos, miközben az össztársadalmi védettséghez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint legalább 80 százalékos átoltottság kell. A WHO szerint világszerte a kór évente 4,2 millió szövődményes fertőzést és 4200 halálesetet okoz.kapják meg a védőoltást.

24.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

Sz 08:13

Egy kiránduláson melegedett össze a nő és a tanuló.

Tovább
P 15:49

A cím nem elírás, nem hotelről van szó, hanem tényleg boltról, ahová bemehetünk vásárolni

Tovább
P 13:39

Vickó Árpád szerb műfordító vehette át a Balassi Műfordítói Nagydíjat csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián Budapesten

Tovább
P 12:36

A színész következő filmje, a Rocky széria legújabb tagjaként érkező Creed 2 nemsokára a mozikba kerül

Tovább
P 11:26

A férfi végig többes számban beszélt a levelében

Tovább
P 10:44

A gazdasági adatokból egyértelmű, hogy idén is kapnak nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok - emelte ki Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Született anyukák

Fókuszban az egészség