Kötelező lesz a bárányhimlő elleni oltás - Profik a neten

Kötelező lesz a bárányhimlő elleni oltás

Várhatóan 15 és 18 hónapos korban, két részletben kell majd beadni.

   

 Az Inforádió számolt be róla, hogy jövő évtől kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás, amit sokan, teljesen tévesen, feleslegesnek tartanak.


Mészner Zsófia gyermekinfektológus professzor azt mondta, nagyon sok tragédiát, és rettenetes lefolyású bárányhimlőt látott. A védőoltás fontos, az oltottaknak súlyos kórházi kezelést igénylő bárányhimlőjük nem lesz, ha az immunrendszerük nem mondja fel a szolgálatot.


A bárányhimlő elleni védőoltás várhatóan 15 és 18 hónapos korban, két részletben lesz kötelező. Az orvosok szerint a védelmet azoknak a gyerekeknek is biztosítani kell, akik életkoruk miatt az állami programban nem Póta György, a házi gyermekorvosok egyesületének elnöke szerint az oltás évente 30-40 ezer gyermek megbetegédését akadályozná meg, ami azért fontos, mert egy normális lefolyású bárányhimlő is nagyon legyengíti az ellenállóképességet, utána könnyebben és súlyosabban betegszenek meg a gyerekek. A magyar társadalom átoltottsága egy 2016-os tanulmány szerint 10-15 százalékos, miközben az össztársadalmi védettséghez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint legalább 80 százalékos átoltottság kell. A WHO szerint világszerte a kór évente 4,2 millió szövődményes fertőzést és 4200 halálesetet okoz.kapják meg a védőoltást.

24.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

Cs 15:57

Sok napsütés és nyárias meleg várható a hosszú hétvégén.

Tovább
Cs 15:10

220 éves évfordulóját ünnepli a Szigligeti Színház.

Tovább
Cs 14:02

Otthon, gép nélkül is könnyen elkészíthetőek, és isteni finomak

Tovább
Cs 13:09

Jövő héten kezdődik a jubileumi Szegedi Ifjúsági Napok

Tovább
Cs 12:08

Nincs jól Ördög Nóra!

Tovább
Cs 10:45

Több pénz jut jövőre a nevelőszülői hálózatra

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Született anyukák

Fókuszban az egészség