Konzulátust nyit Magyarország Máltán

Ezen kívül még két brit városban lesz külképviselet 2018-ban.

   

 Várhatóan 2018 őszén konzulátust nyit Máltán Magyarország. Ez egy Balogh Csaba külügyi közigazgatási államtitkár által, Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselőnek írt levélből derült ki. Ez azért lényeges, mert a szigetországban eddig semmilyen külképviselete nem volt Magyarországnak, ezért például
volt olyan magyar, akinek Tunéziába kellett repülnie április 8-án, hogy szavazhasson az országgyűlési választáson.
Akutabb probléma, hogy Máltán ügyeket intézni – hiába uniós tagállam – nagyon nehéz magyarként úgy, hogy nincs érdemi magyar képviselet az országban. Egyedül a főváros melletti Sliema nevű kisvárosban tartózkodik egy tiszteletbeli magyar főkonzul.


Az államtitkári levélből kiderül, hogy Máltán egy diplomata a római magyar nagykövetség felügyelete alatt látja majd el Magyarország diplomáciai és konzuli képviseletét.
A Külügyminisztériumnál rákérdeztünk, hogy lehet-e már tudni, hogy kit szánnak máltai konzulnak, illetve hogy számításaik szerint mennyibe fog kerülni a konzulátus fenntartása. Amint választ kapunk ezekre a kérdésekre, frissítjük cikkünket.


Nagy-Britanniában is nyílnak konzulátusok
Idén Edinburghban és Manchesterben is alkonzulátusok nyílnak, ugyanis ebben a két városban sem volt magyar képviselet, viszont nagy magyar közösségek élnek ezekben a városokban. A választáson egyébként, mivel egyik konzulátus sem készült el addig, két külső helyszínen volt a voksolás Manchesterben és Edinburghban. Előbbi esetében egy kultúrházban, utóbbinál egy hotelben.


Norman Irons, Edinburgh korábbi polgármestere, aki eddig tiszteletbeli magyar konzul volt a városban, nemrég a skóciai magyarok összejövetelén hivatalosan is elköszönt a helyi magyaroktól. Úgy tudjuk, hogy az edinburghi konzul a londoni követségről költözik majd a városba.
A manchesteri alkonzul információink szerint Kátay-Nagy Krisztina lesz, aki ankarai konzul volt korábban.
Szocialista lobbi is van a háttérben


Ujhelyi István Európai Parlamenti képviselő több EP-képviselői fogadóórát tartott azokban a városokban is, amelyekben most külképviselet nyílik. Ujhelyi a helyi magyarok kéréseit rendszeresen továbbítja a külügy felé: például Edinburghban egy éve a helyiek a konzulátus hiányát, és az ezzel járó nehézségeket ecsetelték a szocialista képviselőnek, aki a külügyminiszterhez fordult ezért. Ugyanígy Máltával kapcsolatban is hasonló volt a helyzet.
Jelenleg 109 magyar diplomácitai képviselet van a világban, ebből kevesebb, mint 20 főkonzulátus, a nagy többségük nagykövetség.

24.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

14:00

Negyvennel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon.

Tovább
08:00

A halálos áldozatok száma 754 566, a gyógyultaké pedig 12 936 478.

Tovább
07:30

Marad a kánikula, nyári időre számíthatunk

Tovább
Cs 13:00

Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában.

Tovább
Cs 12:35

A nyári előszezonban csaknem háromnegyedével csökkent az osztrák turisztikai forgalom.

Tovább
Cs 10:50

Koronavírus esetén láz és köhögés, általános gyengeségérzet, rossz közérzet is jelentkezhet

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség