Kossuth téri tüntetés

Ma alakul meg az új országgyűlés, folyamatosak a tüntetések, a parlament környékén hatalmas területet zártak le.

   

 Alaposan felforgatja a Kossuth tér környékén élők és közlekedők életét a mai alakuló ülés: a Parlament köté kordont vonnak, a tüntetés, a közlekedés, parkolás is nehezebb lesz.


Egyrészt kedden 0 órától a Terrorelhárítási Központ - arra hivatkozva, hogy védett személy tartózkodik ott - hatalmas karéjban ellenőrzése alá vonta a Parlament környékét, ez reggel hatkor még nem jelentett lezárást, se motozást. Térképen mutatjuk a pontos határokat:


A Parlamenti Őrség a Kossuth tér lezárását hétfő délután hattól tervezte, de kordonokat akkor nem állítottak fel, de még hajnalban sem. Az élőlánc felállt a Parlment körül hétfő délután, majd néhány tüntető egész éjjel kitartott. A helyszínen lévő tudósítónk szerint kordon továbbra sincs a parlament körül, ahogy a TEK zárást sem lehetett hajnalban érzékelni. A teret a rendőrök reggel 7 előtt kiürítették, a helyszínen mindenkit azonosítanak, átvizsgálják a ruházatot, csomagokat.


Miután reggel már több volt a téren a rendőr, mint a tüntető, elképzelhető, hogy rendőrsorfallal zárják le a teret. Azzal, hogy nem állítottak fel kordont, kicselezték az ellenzéket, amely fő attrakcióként azt akarta volna lebontani. Többekkel beszéltünk, lehetségesnek tartották, hogy kordon helyett rendőrsorfal lesz, amivel nem tudnak mit kezdeni: a rendőr a képviselőnek szalutál és átengedi - így tehát bármilyen akció Benny Hill show-vá alakítaná az ellenállást. Orbán 2007-ben tudott erőt mutatni a kordonbontással, a mostani ellenzéknek nem maradt semmi. Kérdés, van-e b tervük.


A BKK menetrendje is módosul, hajnaltól várhatóan 11 óráig a 2-es villamos a Közvágóhíd felől a Kossuth Lajos térig közlekedik, a 15-ös és 115-ös buszok a Bajcsy-Zsilinszky útra terelve, a 70-78-as trolik az Arany János utcáig járnak majd. A BKK szerint a Kossuth Lajos téri metrómegállót is lezárhatják, ha ez így lesz, nem áll meg a metró.


Az új Parlament délelőtt 10-kor alakul meg, beszédet mond Áder János köztársasági elnök, aki kormányalakításra Orbán Viktort kérte fel. Ma a képviselők teszik le az esküt, Orbán nem ma, hanem csak csütörtökön teszi meg ugyanezt. Akkorra elvileg előállhat valami kormányprogram-félével, bár az jellemzően néhány általános mondatból áll, sem mint konkrét és számon kérhető célokról. Választanak házelnököt - a Fidesz Kövér Lászlót jelöli ismét -, alelnököket, jegyzőket.


Mindeközben a Kossuth téren folyamatos tüntetés lesz: 10-től a Civil Ellenzéki Kerekasztal tüntet, a Facebookon létrehozott eseményre 1,9 ezer ember ígérte magát, 8 ezren érdeklődnek. A pontos program nem ismert, annyit írtak, "a színpadon közismert civilek mondják el terveiket, elképzeléseiket a jövőről, a közösségi összefogásról, a rendszerváltás lehetőségeiről, módszereiről, eszközeiről."
Az egyébként egy érdekes helyzet, hogy a rendőrség - miután tudomásul vette a demonstrációt - köteles biztosítani a térlezárást és a tüntetés megtartását is. Erről részletesen a TASZ szakértője, Hegyi Szabolcs nyilatkozott a hvg.hu-nak.


A Mi vagyunk a többség délután 6-ra hirdetett tüntetést a Kossuth térre, a szervezők azt ígérik, egész nap tiltakoznak - a 10-est más szervezi, de egyeztettek, így kiegészíti egymást a két demonstráció. Azt ígérik, a parlament alakuló-ülése idején a hangszóróikat a parlamentre irányítják, hogy a képviselők meghallják a nép üzeneteit. Például Orbán Viktor aktuálissá vált híres mondását: "A népnek jogában áll elkergetni a kormányt."


Ez a csoport a választás utáni hetekben két fővárosi tüntetést is szervezett, az első egy százezres tömeget mozdított meg, a másodikra nagyjából fele annyian mentek el. Orbán és az ellenzék ellen is vonultak. A mai demonstrációra 9,5 ezren jelezték részvételüket - ez töredéke a korábbiaknak -, 28 ezren pedig érdeklődnek az esemény iránt.

HVG

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

14:00

Negyvennel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon.

Tovább
08:00

A halálos áldozatok száma 754 566, a gyógyultaké pedig 12 936 478.

Tovább
07:30

Marad a kánikula, nyári időre számíthatunk

Tovább
Cs 13:00

Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában.

Tovább
Cs 12:35

A nyári előszezonban csaknem háromnegyedével csökkent az osztrák turisztikai forgalom.

Tovább
Cs 10:50

Koronavírus esetén láz és köhögés, általános gyengeségérzet, rossz közérzet is jelentkezhet

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség