Lovagok éjszakája a Diósgyőri várban

Szent György napi csetepaté, sárkánytűz és csillagles vár minket a várban.

   

 A Sárkányölő lovagok éjszakáján megidézhetjük a végvári időket. Kiderül, hogy vajon ostromolta-e a török Diósgyőr várát és mit írt az egri pasának címzett levelében a diósgyőri várkapitány. 1596-ban Diósgyőrt és Miskolcot is feldúlta a török, miközben a Sajó völgyében portyázott. A várból kisebb csoportokban kijáró katonákat kíméletlenül levágták. Ezidőtájt már csak Szent Györgyhöz intézett imáiktól várhattak segítséget. Sárkányölő Szent György ugyanis évszázadokon át a lovagok, fegyverkovácsok, katonák és vándorlegények patrónusa volt.


Minden kornak megvan a maga sárkánya és hős lovagja is, aki megmenti az ártatlanokat a gonosztól. Szent György legendája azt üzeni, hogy a hit és az akarat legyőzi a gonoszt, bármilyen alakban jelenik is meg. Sárkányok pedig mindig is voltak és nem kell az Üveghegyen túlra menni értük.


Ezen az estén „sárkányos nőszemélyekkel” is találkozhatnak a látogatók, akik kísértetként még mindig járják a vár termeit. Fény derül arra is, hogy igazat beszélnek-e a rossz nyelvek: az erős akaratú anyós is szerepet játszott abban, hogy Nagy Lajos és felesége házasságát 17 évig nem kísérte gyermekáldás. Megtudhatják azt is, hogy miért hagyta hátra kedvenc vidéki rezidenciáját Beatrix királyné, Mátyás halála után. A vár termei különleges megvilágítást kapnak, egy-egy helyiségben pedig a várnép eleveníti fel a régi idők történeteit.
Este hét órától több program is párhuzamosan látogatóható lesz. Szent György legendáját a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend mutatja majd be, egy látványos drámajáték keretében. Itt lesznek az Egri Vitézlő Oskola legbátrabb vitézei; de erre az estére ide érkezik az egri pasa és felesége is. Valamint a sárkányok tüze is fellobban a Vaga Banda Tűzzsonglőrök bemutatóján.


A kos havának éjszakáján a vendégek csillagokat is nézhetnek szakavatott csillagászaink útmutatásával. A várba érkező apródok saját papírsárkányt készíthetnek, a bátrabbak pedig a legfélelmetesebb fenevadakat is kézbe vehetik a sárkánysimogatóban. Ismét feltárul a gyógy- és fűszernövények titokzatos világa és megtudhatjuk, melyik konyhai ízesítőnket nevezzük sárkányfűnek.

blikk


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

Sz 13:36

Az egyik legnagyobb német autóipari gyár vezető menedzserét és gyermekeit a biztonságiak hagyták helyben.

Tovább
K 09:40

Ezúttal a youtuberek munkáját érintik kellemetlen ügyek.

Tovább
H 07:30

Az orosz gyerek hosszú ideje terrorizálta a többi tanulót.

Tovább
V 11:17

81 éves korában elhunyt az ország legnépszerűbb táncdalénekese.

Tovább
Sz 14:56

Egy 18 emeletes lakóházba csapódott be péntek délben egy kisrepülő - a terrortámadást egyelőre kizárták a hatóságok.

Tovább
Sz 14:37

Áprilistól nem lesz olyan egyszerű egy beteget előre sorolni a várólistán, mint korábban.

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Született anyukák

Fókuszban az egészség