Hogyan zajlik egy nap a bölcsiben?

Melyik szülő ne vágyna arra, hogy egy kis ablakon keresztül láthassa, mit csinál a gyermeke?

   

 
A bölcsődés gyerekek napirendje minden esetben fix, ami azért fontos, mert biztonságot és állandóságot hoz a gyermek életébe. Természetes viszont, hogy a napirendet befolyásolják az évszakok az időjárás és az ünnepek. A bölcsődék között csak kisebb eltérések lehetnek. Nagyon fontos, hogy a gyermekek betartsák az ütemtervet, ami biztonságérzetet ad számukra.


6:00-8:00


Az érkezés időszaka. A bölcsődék nyitva tartása nem azonos, de nincsenek óriási eltérések. Mielőtt gyermekünket beengedjük szükséges egy rövidebb elbeszélgetés. A csöppségek igénylik, hogy tisztességes módon elköszönjünk tőlük és megmondjuk nekik, mikor megyünk értük. A bölcsődés korú gyermekeknél fontos az átmenet, akkor is, ha több hónapja jár ide.


8:00-8:30

A reggeli időszaka. A napirend egyik legszigorúbb pontja az első étkezés időszaka. Sok bölcsiben ez alatt az idő alatt senkit nem engednek be az épületbe. Késői érkezés esetén a gyermek nem jogosult akkor sem étkezni, ha azt a szülő már befizette. Általánosságban minden étkezés egyszerre, egy asztalnál történik. Vannak persze kivételes esetek, amikor olyan gyermek is van a csoportban, aki kisebb vagy sérült. Természetesen ő ilyenkor elsőbbséget élvez. Figyelembe kell venni azt is, hogy a gondozónők nem erőltethetik arra a kicsiket, hogy megegyék az ételt, ezért nem célszerű indulás előtt édességet adni nekik.


8:30-9:30

Időjárástól és évszakot függően a kicsik ilyenkor az udvaron vagy a csoportszobában vannak. A játék kapja a főszerepet. A gondozónők feladata ilyenkor a pelenkák kicserélése, szobatisztaság esetén pedig a WC-re ültetés. A szabad játék nagyon fontos, ez felszabadítja a gyerkőcöket és elfelejtik, hogy anya- apa éppen nincsen velük. Jó idő esetén az udvaron történő hancúrozás kellően lefárasztja őket.

 

9:30-9:45

A tízórait már nem olyan szigorú körülmények övezik, mint a reggelit. Sokkal szabadabban, akár az udvaron is lehetőségük van a gyermekeknek az étkezésre. A tízórai nem tápláló étel, általában valamilyen 100%-os gyümölcslé, gyümölcs vagy egy kis sütemény.

 

9:45-10:15

A készülődés időszaka. A fiataloknak szükségük van arra, hogy sokat legyenek a szabadlevegőn, de nem mehetnek ki ugyanabban a ruhában, mint amiben bent játszottak. A gondozónők ilyenkor segítenek mindenkinek felöltözni, cipőt bekötni és elkészülni. A csoport összetételétől függ, hogy mennyi időt vesz ez igénybe. Az idősebbek már képesek egyedül elkészülni, ahol ők vannak többen hamarabb lezajlik a készülődés. Van ahol a gyermekek csak együtt mehetnek ki, van viszont ahol azonnal kimehet, aki már felöltözött.

 

10:15-11:30

A gyerekek kedvenc része, az udvari játék. A másfél óra elegendő ahhoz, hogy a gyerekek kellemesen elfáradjanak az ebédidőre, és aztán evés után hamar el tudjanak aludni. Az udvari játék a szabadságról szól, ilyenkor általában nicnsenek kötött programok, mindenki maga dönti el, hogy mit szeretne csinálni. A gondozónő kérésre mesélhet, énekelhet, vagy bevonhatja a gyerekeket egy közös játékba.

 

11:30-12:00

A főétkezés általában több fogásból áll, ahol a gyermekek tányérba kapják az ételt. A kisebbeket a gondozónők megetetik, a nagyobbak pedig egy asztalnál ülve ehetnek. Sütemény és víz már csak akkor kerül az asztalra, ha mindenki befejezte a főételt.
.

12:00-15:00

A pihenés időszaka. Ebéd után minden gyermeknek el kell mennie kezet és fogat mosni, amiben természetesen segítenek a gondozónők. A kisebbekre az alvás előtt pelenkát adnak a dajkák, a nagyobbaknak pedig el kell menniük a mosdóba. Az alváshoz már mindenkinek van egy saját helye, illetve otthonról vihetnek magukkal „alvó társat”, tehát valamilyen plüssjátékot. A gondozónők mesével, vagy halk énekléssel segítik az elalvást. Az apróságok saját igényeiknek megfelelő ideig aludhatnak, de legkésőbb háromig, hogy este se legyen gond az altatásnál.


15:00-15:30

Ébredés után újra a gondozói feladatok következnek, mint fésülködés, pelenka csere vagy kikísérni a gyereket a mosdóba. Az uzsonnát, ami általában valami sütemény a csoportszobában fogyaszthatják el a lurkók.


15:30-17:00

Addig, amíg a szülők meg nem érkeznek ismét a játékoké a főszerep. Jó idő esetén az udvaron, hidegben pedig a csoportszobában van lehetőségük a gyerekeknek egy kis mozgásra.

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

Sz 13:36

Az egyik legnagyobb német autóipari gyár vezető menedzserét és gyermekeit a biztonságiak hagyták helyben.

Tovább
K 09:40

Ezúttal a youtuberek munkáját érintik kellemetlen ügyek.

Tovább
H 07:30

Az orosz gyerek hosszú ideje terrorizálta a többi tanulót.

Tovább
V 11:17

81 éves korában elhunyt az ország legnépszerűbb táncdalénekese.

Tovább
Sz 14:56

Egy 18 emeletes lakóházba csapódott be péntek délben egy kisrepülő - a terrortámadást egyelőre kizárták a hatóságok.

Tovább
Sz 14:37

Áprilistól nem lesz olyan egyszerű egy beteget előre sorolni a várólistán, mint korábban.

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Született anyukák

Fókuszban az egészség