Országos vastagbélrák szűrés

Fontos feladatot kaphatnak ősztől a gyógyszertárak.

   

 A mintavételhez szükséges egységdoboz a patikákban lesz elérhető.
Ősszel elindulhat végre az országos vastagbélrák szűrés – értesült a Népszava. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a lapnak elmondta: tudomása szerint szeptember-október hónapokban már elérhető lesz a gyógyszertárakban az egységdoboz, amelyben benne lesznek a mintavételhez és annak továbbításához szükséges eszközök.


Az otthon levett mintát laborba kell küldeni, ahol azt vizsgálják, van-e daganatra utaló vérnyom, és erről a leletet elküldik a háziorvosnak.


A tervek szerint ősztől a regionális szűrőközpontok értesítenék az 50-70 éveseket, hogy vegyék át a vastagbélrákszűréshez szükséges csomagjukat a háziorvosoknál vagy a patikákban.
A jövő év végéig 2,4 millió ember kaphat levelet – olvasható a szerdán megjelent cikkben.


Korábban arról volt szó, hogy a szűrőprogram frontvonalában a háziorvosok állnak, de végül csak az alapellátók fele vállalta a feladatot, pedig páciensenként ezer forint extra díjat is kaphatnak. A páciensek egy részéhez más csatornán kell eljuttatni a székletminta vizsgálatához szükséges csomagot, így jöttek képbe a patikák.
Az elmúlt években már lezajlott körülbelül 12 pilot programban eddig csaknem 160 ezer ember kapott vizsgálatra szóló behívót, alig felük élt a lehetőséggel és küldött székletmintát. Körülbelül hatezren kaptak visszajelzést a rákgyanúról, de a kolonoszkópiás vizsgálaton azonban már csak 1800-an jelentek meg. Kétharmaduknál találtak kezelést igénylő elváltozást.

HVG

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

Sz 08:13

Egy kiránduláson melegedett össze a nő és a tanuló.

Tovább
P 15:49

A cím nem elírás, nem hotelről van szó, hanem tényleg boltról, ahová bemehetünk vásárolni

Tovább
P 13:39

Vickó Árpád szerb műfordító vehette át a Balassi Műfordítói Nagydíjat csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián Budapesten

Tovább
P 12:36

A színész következő filmje, a Rocky széria legújabb tagjaként érkező Creed 2 nemsokára a mozikba kerül

Tovább
P 11:26

A férfi végig többes számban beszélt a levelében

Tovább
P 10:44

A gazdasági adatokból egyértelmű, hogy idén is kapnak nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok - emelte ki Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Született anyukák

Fókuszban az egészség