Amit te dönthetsz el a szülőszobán

A szülés nagy kihívást jelent, ezért fontos, hogy minden úgy történjen, ahogy neked a legjobb.

   

 A kismamáknak valószínűleg nem az lesz az első ami megfordul a fejükben, hogy mennyi apróság van amit el kell döntenie a nagy nap előtt. A cikkben megtalálhatóak a fő szempontok, amelyekről érdemes lesz elgondolkoznod.

1, Hol és a mikor kérdése


Bár a szülés várható időpontja általában adott, szükséged lesz arra, hogy kiválassz egy kórházat, orvost és egy szülésznőt. El kell gondolkoznod azon is, hogy mit teszel ha a választott szakember nem lesz elérhető.

2. Kivel?


Az egyik legnehezebb kérdés, hogy kivel akarod megélni a nagy napot. Fontos meggondolni, hogy ki van rá nyugtató hatással, ki az akivel a legszorosabb a kapcsolatod és persze az, hogy kivel szeretnéd megélni életed egyik legcsodálatosabb napját. Anyukád a férjed vagy a legjobb barátnőd?


3. Előkészítés, felvétel


Nagyon fontos, hogy szülés előtt ezekre a dolgokra kérdezz rá, és érdeklődj! Milyenek például a tisztálkodási lehetőségek, saját ruhában kell-e megjelenni, vagy fontos-e számunkra a beöntés, borotválás? A felvételi adatlapot egyszerűbb otthon kitölteni, de ez sajnos nem mindig lehetséges, ezért fontos, hogy megérdeklődjük előtte azon a helyen ahol szülni szeretnénk majd. A beleegyező nyilatkozat elolvasása kész katasztrófa fájásokkal, és egyáltalá, nem lényegtelen, hogy mit írunk alá.


4. Vajúdás


Az első és legfontosabb, amit el kell döntenünk, hogy nyitottak vagyunk-e arra, hogy szülésznőhallgatók, orvostanhallgatók, vagy vendégek bent lehetnek-e. Általában több órát vagy akár egy egész napot is igénybe vehet majd a szülés, ezért fontos jól átgondolni, hogy szeretnénk-e, hogy a párunk végig bent legyen mellettünk. Azok akik kontaktlencsét hordanak mindenféleképpen érdeklődjenek utána, hogy meddig lehet ezt viselni, illetve, ha császárra kerül a sor lehet-e használni. Jó tudni, hogy a szülőszobában lesz-e lehetőség evésre, és, hogy infúzió előtt választhatjuk-e a rendszeres vízivás lehetőségét. Írjuk össze miket szeretnénk magunkkal vinni és kérdezzük meg, hogy ez lehetséges-e. Kérhetjük, hogy ne avatkozzanak bele a szülés menetébe ameddig az nme jelent veszélyt. Fel kell térképeznünk, hogy mik találhatóak a szülőszobákban és célszerű csak az után meghozni a döntést.

5. Fájdalomcsillapítás


Fontos megérdeklődni azt is, hogy milyen fájdalomcsillapítási módszerek lehetségesek. EDA, a gyógyszeres fájdalomcsillapítás egyéb formái, kéjgáz belélegzése, homeopátia, akupresszúra, akupunktúra, fürdés, zuhanyozás, segítség a légzési technikában, lelki támogatás (sok kórházban pszichoprofilaxisnak nevezik), hipnózis, masszázs. Szülés előtt célszerű utána olvasni és feljegyezni, hogy mi az amit mi szívesen alkalmaznánk, esetleg a gyógyszereknek milyen mellékhatásai lehetnek.

 

6. Kitolás


Vannak olyan kórházak, ahol csak kiszíjazott lábakkal, kőmetsző pózban engedélyezett a szülés. Fontos előre tisztáznunk a párunkkal, hogy milyen szerepet szánunk neki, például legyen-e a fejünknél, vagy inkább csak a babára koncentráljon. Kérdezzünk rá az úgynevezett "nyomatásra" is: vajon nyomhatunk akkor, ha ennek szükségét érezzük, vagy ez az orvos, szülésznő felszólítására történik.

7. Szülés után közvetlenül


Abban az esetben, ha a baba jól van, kérjük, hogy fektessék a hasunkra, és ne vigyék el pár perc elteltével. A legjobb megoldás, ha két órán keresztül ott maradhat a baba ruha nélkül, de gondosan betakarva édesanyjánál, így akár többször is szophat, a szopás hatására az anya testében termelődő oxitocin segíti a méh mielőbbi összehúzódását.

Ha a szülés után beavatkozásra van szükség (varrás, a korábbi hegvonalak épségének ellenőrzése), akkor kérjük, hogy kísérőnk tarthassa testközelségben a babát, esetleg ő fürdethesse meg, ő öltöztethesse fel, ha nem maradhat meztelenül. Az egészséges újszülöttek elkülönítésére biztosan nincs szükség, a legbiztonságosabb megoldás az anya közvetlen közelsége. Ha a választott kórház gyakorlata eltér ettől, kérdezzünk rá, lehet-e módosítani ezen, és ennek melyek a konkrét feltételei. Jelezzük, hogy kérünk-e segítséget a szoptatásban. Az első alkalmak nagyon fontosak, aki még gyakorlatlan, jól teszi, ha tapasztaltabbtól kér támogatást.


8. Császármetszés


Mielőtt döntést hozunk érdemes rákérdezni orvosunknál, ahogy mi a gátmetszés előnyei és hátrányai. Jelen lehet a párunk a műtét közben? Érdemes azzal a kérdéssel is megismerkednünk, hogy mikor és hol lehet először szoptatni és ki az aki ebben segítséget nyújt számunkra. Ameddig a sebet összevarrják tarthatja-e párunk a babát?

9. Szülés után


Szoptatás szempontjából nagyon fontos, hogy kérjük az éjjel-nappali elhelyezést a babánkkal. Módunkban áll arról is nyilatkozni, hogy az újszülött vizsgálatát a jelenlétünkben végezzék el. Ha éjjel elviszik a babát kérhetjük , hogy mindig hozzák vissza amikor felébred. Jeleznünk kell, ha kizárólag szoptatni szeretnénk, mert sok helyen automatikusan teát és cukros vizet adnak a babának.

10. Kórházi elhelyezés


Sok olyan szülészet is van, ahol a fizetős vagy alapítványi szobában a párunk is bent maradhat éjszakára. Ez különösen császármetszés után jelenthet nagy segítséget az első napokban. Mikor van látogatás, és hol lehet látogatókat fogadni? Fontos előre megérdeklődnünk, hogy a kiskorúaknak engedélyezik-e a látogatást, erre akkor van szükség, ha van már egy idősebb testvér.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

Sz 13:36

Az egyik legnagyobb német autóipari gyár vezető menedzserét és gyermekeit a biztonságiak hagyták helyben.

Tovább
K 09:40

Ezúttal a youtuberek munkáját érintik kellemetlen ügyek.

Tovább
H 07:30

Az orosz gyerek hosszú ideje terrorizálta a többi tanulót.

Tovább
V 11:17

81 éves korában elhunyt az ország legnépszerűbb táncdalénekese.

Tovább
Sz 14:56

Egy 18 emeletes lakóházba csapódott be péntek délben egy kisrepülő - a terrortámadást egyelőre kizárták a hatóságok.

Tovább
Sz 14:37

Áprilistól nem lesz olyan egyszerű egy beteget előre sorolni a várólistán, mint korábban.

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Született anyukák

Fókuszban az egészség