A megfelelő táplálkozás fontossága

A terhesség alatti táplálkozás fontos szerepet játszik a magzat jövőbeli egészségében.

   

 A megfelelő táplálkozás azon kívül, hogy javítja a kismama egészségét, felkészíti a testet a szoptatásra, és elegendő energiát biztosít a babának és az anyukának is. Fontos szerepet játszik a fizikai erőnlét és a lelki egyensúly megtartásában.


A kismama a terhesség ideje alatt a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül táplálja a magzatot, ezért az ő felelőssége, hogy a gyermek megfelelő minőségű táplálékhoz jusson. Sokszor egészséges gyermekekben felnőttként alakulnak ki olyan betegségek, melyek kialakulásának valószínűségét a magzati behatások is erősen befolyásolják. A várandósság alatt érő ingerek egész életen át elkísérik a gyermeket. A baba szervezete a magzati kor idején mindig az adott "kínálathoz" alkalmazkodik, így az aktuális tápanyag-ellátottsága függvényében képes bizonyos változásokat, kompenzáló mechanizmusokat véghezvinni egyes életfolyamataiban. Például károsodhat a máj működése, ami felnőtt korban szívpanaszokhoz, cukorbetegséghez vezethet. A betegségek megelőzhetőek az által, hogy a magzat a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagellátásban részesül.

 

Minden étel fogyasztása megengedett természetes, és normál mértékben. A helyes étrendhez az is hozzá tartozik, hogy a várandós nő nem tiltható el attól az ételtől, amit megkíván. A helyes étrend kialakítása megkönnyíti a szülést, később pedig a felesleges kilók leadását, illetve szolgálja a kismama és a magzat védelmét is.

Az ideális étrend egyik alapköve a változatosság, ami lehetővé teszi a megnövekedett vitamin és ásványi anyag igényének folyamatos kielégítését. A magzat csontozatát és fogazatának nélkülözhetetlen építőköve a kalcium. Terhesség idején az anya több haemoglobint állít elő, ezért több vasat használ fel a táplálékból, amit szintén pótolni kell. Fontos szerepet játszik a jód a vérkeringés, és anyagcsere szabályozásában. A C E és D vitamin erősíti a szervezet ellenálló képességét, a szívet, a csontokat és az izmokat.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

Sz 13:36

Az egyik legnagyobb német autóipari gyár vezető menedzserét és gyermekeit a biztonságiak hagyták helyben.

Tovább
K 09:40

Ezúttal a youtuberek munkáját érintik kellemetlen ügyek.

Tovább
H 07:30

Az orosz gyerek hosszú ideje terrorizálta a többi tanulót.

Tovább
V 11:17

81 éves korában elhunyt az ország legnépszerűbb táncdalénekese.

Tovább
Sz 14:56

Egy 18 emeletes lakóházba csapódott be péntek délben egy kisrepülő - a terrortámadást egyelőre kizárták a hatóságok.

Tovább
Sz 14:37

Áprilistól nem lesz olyan egyszerű egy beteget előre sorolni a várólistán, mint korábban.

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Született anyukák

Fókuszban az egészség