A megfelelő táplálkozás fontossága

A terhesség alatti táplálkozás fontos szerepet játszik a magzat jövőbeli egészségében.

   

 A megfelelő táplálkozás azon kívül, hogy javítja a kismama egészségét, felkészíti a testet a szoptatásra, és elegendő energiát biztosít a babának és az anyukának is. Fontos szerepet játszik a fizikai erőnlét és a lelki egyensúly megtartásában.


A kismama a terhesség ideje alatt a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül táplálja a magzatot, ezért az ő felelőssége, hogy a gyermek megfelelő minőségű táplálékhoz jusson. Sokszor egészséges gyermekekben felnőttként alakulnak ki olyan betegségek, melyek kialakulásának valószínűségét a magzati behatások is erősen befolyásolják. A várandósság alatt érő ingerek egész életen át elkísérik a gyermeket. A baba szervezete a magzati kor idején mindig az adott "kínálathoz" alkalmazkodik, így az aktuális tápanyag-ellátottsága függvényében képes bizonyos változásokat, kompenzáló mechanizmusokat véghezvinni egyes életfolyamataiban. Például károsodhat a máj működése, ami felnőtt korban szívpanaszokhoz, cukorbetegséghez vezethet. A betegségek megelőzhetőek az által, hogy a magzat a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagellátásban részesül.

 

Minden étel fogyasztása megengedett természetes, és normál mértékben. A helyes étrendhez az is hozzá tartozik, hogy a várandós nő nem tiltható el attól az ételtől, amit megkíván. A helyes étrend kialakítása megkönnyíti a szülést, később pedig a felesleges kilók leadását, illetve szolgálja a kismama és a magzat védelmét is.

Az ideális étrend egyik alapköve a változatosság, ami lehetővé teszi a megnövekedett vitamin és ásványi anyag igényének folyamatos kielégítését. A magzat csontozatát és fogazatának nélkülözhetetlen építőköve a kalcium. Terhesség idején az anya több haemoglobint állít elő, ezért több vasat használ fel a táplálékból, amit szintén pótolni kell. Fontos szerepet játszik a jód a vérkeringés, és anyagcsere szabályozásában. A C E és D vitamin erősíti a szervezet ellenálló képességét, a szívet, a csontokat és az izmokat.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

P 14:02

Nem is akármilyen szerepben tér vissza Szabó Győző: visszaül az iskolapadba - önmagát alakítja a filmben

Tovább
P 13:09

A legtöbben, évente 1700-an otthon halnak meg, míg a közút körülbelül hatszáz halálesettel csak a harmadik helyen áll.

Tovább
P 11:33

A Bolgár kormány Lengyelországhoz csatlakozva megvétózza a Magyarország ellen a jogállamisági ellenes Uniós szankciókat

Tovább
P 10:40

A portfólió legerősebb darabjának ígérkező Mate 20 Pro főleg kamera terén okozhat komoly meglepetéseket

Tovább
P 09:18

A heroinnál legalább százszor erősebb kábítószert foglaltak le a Liszt Ferenc Repülőtéren. Az érintkezés a droggal is veszélyes.

Tovább
Cs 15:50

Több mint egymillió forintot fizetett a bútorért és a szolgáltatásokért, de máig nincs kész a konyhája, 3 hónapja várja már

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Született anyukák

Fókuszban az egészség