A megfelelő táplálkozás fontossága

A terhesség alatti táplálkozás fontos szerepet játszik a magzat jövőbeli egészségében.

   

 A megfelelő táplálkozás azon kívül, hogy javítja a kismama egészségét, felkészíti a testet a szoptatásra, és elegendő energiát biztosít a babának és az anyukának is. Fontos szerepet játszik a fizikai erőnlét és a lelki egyensúly megtartásában.


A kismama a terhesség ideje alatt a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül táplálja a magzatot, ezért az ő felelőssége, hogy a gyermek megfelelő minőségű táplálékhoz jusson. Sokszor egészséges gyermekekben felnőttként alakulnak ki olyan betegségek, melyek kialakulásának valószínűségét a magzati behatások is erősen befolyásolják. A várandósság alatt érő ingerek egész életen át elkísérik a gyermeket. A baba szervezete a magzati kor idején mindig az adott "kínálathoz" alkalmazkodik, így az aktuális tápanyag-ellátottsága függvényében képes bizonyos változásokat, kompenzáló mechanizmusokat véghezvinni egyes életfolyamataiban. Például károsodhat a máj működése, ami felnőtt korban szívpanaszokhoz, cukorbetegséghez vezethet. A betegségek megelőzhetőek az által, hogy a magzat a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagellátásban részesül.

 

Minden étel fogyasztása megengedett természetes, és normál mértékben. A helyes étrendhez az is hozzá tartozik, hogy a várandós nő nem tiltható el attól az ételtől, amit megkíván. A helyes étrend kialakítása megkönnyíti a szülést, később pedig a felesleges kilók leadását, illetve szolgálja a kismama és a magzat védelmét is.

Az ideális étrend egyik alapköve a változatosság, ami lehetővé teszi a megnövekedett vitamin és ásványi anyag igényének folyamatos kielégítését. A magzat csontozatát és fogazatának nélkülözhetetlen építőköve a kalcium. Terhesség idején az anya több haemoglobint állít elő, ezért több vasat használ fel a táplálékból, amit szintén pótolni kell. Fontos szerepet játszik a jód a vérkeringés, és anyagcsere szabályozásában. A C E és D vitamin erősíti a szervezet ellenálló képességét, a szívet, a csontokat és az izmokat.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

Sz 08:13

Egy kiránduláson melegedett össze a nő és a tanuló.

Tovább
P 15:49

A cím nem elírás, nem hotelről van szó, hanem tényleg boltról, ahová bemehetünk vásárolni

Tovább
P 13:39

Vickó Árpád szerb műfordító vehette át a Balassi Műfordítói Nagydíjat csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián Budapesten

Tovább
P 12:36

A színész következő filmje, a Rocky széria legújabb tagjaként érkező Creed 2 nemsokára a mozikba kerül

Tovább
P 11:26

A férfi végig többes számban beszélt a levelében

Tovább
P 10:44

A gazdasági adatokból egyértelmű, hogy idén is kapnak nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok - emelte ki Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Született anyukák

Fókuszban az egészség