Üzleti élet felsőfokon
2024. Március 19. Kedd, Bánk, József

Hirtelen hidegfront idején gyakori a koraszülés és a szívinfarktus

Leginkább a kisgyermekeket, időseket és krónikus betegeket viseli meg a kánikulai napok utáni hirtelen hőmérséklet visszaesés.

Komoly egészségügyi problémákat okozhatnak a frontok, ugyanis ilyenkor növekszik a szívinfarktus, tüdőembólia, sőt még a koraszülés előfordulása is, írja a Semmelweis.hu.

A reumatológiai megbetegedésben szenvedők több mint háromnegyede szenved az időjárás-változásról, mert ekkor erősödő ízületi fájdalmakkal kell szembenézniük. A magas vérnyomásban, immunbetegségekben szenvedőket és a hormonális problémákkal küzdőket is jobban megviselik a hőmérséklet-változással járó erősödő tünetek – mondta Torzsa Péter, Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.

A hidegfront és melegfront egészségügyi hatásai

Hidegfront hatására fokozódik szervezetünkben a görcskészség, így például gyakrabban jelentkezhet az arra érzékenyeknél asztmás roham, gyomor-, epe-, vesegörcs, hasi panaszok, mellkasi fájdalom, tüdőembólia, és a koszorúerek összehúzódása miatt többször fordul elő szívinfarktus. A hőmérsékletesés emellett hatással lehet a kismamáknál a méhösszehúzódásra, ezért a koraszülések száma is megnövekszik – sorolta a szakember

A melegfront idején az erek tágulnak, ezért a vérnyomás inkább csökken, a pulzus emelkedik, a depressziós tünetek fokozódhatnak, gyakoribban a migrénes panaszok, illetve veszélyeztetettebbek a zöld hályogban szenvedők, mert az emelkedő szemnyomás rohamhoz vezethet. Fontos az érintetteknek a szemész szakorvos által javasolt kezelés követése, a szemcseppek használata.

A hideg és melegfrontra is egyaránt igaz, hogy ekkor levertek, ingerlékenyek, feszültek leszünk. Előfordulhat fejfájás, alvászavar, lassulnak a reflexeink, csökken a koncentrálóképességünk, emiatt a nő a balesetveszély a munkahelyen és az utakon. A szakember hozzátette: ilyenkor vezessünk óvatosabban, tartsunk útközben többször pihenőt.

Torzsa Péter szerint hidegfront estén a tünetek inkább a hőmérséklet-változás után, míg melegfrontnál előtte jelennek meg. Ezekre különösen a kisgyermekek, idősek és a krónikus betegek hajlamosak. Kettős fronthatáskor kombináltan jelentkezhetnek a tünetek, és fokozódhat a nyugtalanság, ingerlékenység.

Amit tehetünk

A hirtelen hőmérséklet-változásokat nem tudjuk kiküszöbölni, ám a szervezetünk ellenállóságát növelhetjük. A szakértő szerint érdemes megtanulni stresszkezelő technikákat, például az autogén tréninget, a jógát, a rendszeres sportolást. A szabadban való mozgással tudjuk kondicionálni a testünket a hőmérséklet-ingadozásokra.

Emellett segíthet az egészséges táplálkozás és a jó emésztés, melyhez szükséges minél több zöldség és gyümölcs fogyasztása, a vitaminok (főként a C és a B), ásványi anyagok (cink, magnézium) bevitele. Naponta két-három liter folyadék ivása is szükséges, sétáljunk sokat a szabadban, aludjunk legalább 7 órát. A krónikus betegek gyógyszerei legyenek megfelelően beállítva, így esetükben csökkenhet a frontérzékenység okozta tünetek megjelenése – tanácsolja a professzor.

További híreink