Ne félj segítséget kérni

A kismamák nagy része szülés után, a hormonok tombolása miatt nehéz időkön megy át.

   

Egyik pillanatban kicsattannak az örömtől, ezután elérzékenyülnek, majd dührohamban törnek ki.

A kellemetlen perceket azonban nem csupán a hormonok okozzák, hiszen hirtelen vesz új fordulatot életük, és ez sok stresszel járhat. Valószínűleg már hozzászokhattak a mai anyukák, hogy a baba születése előtt is önállósodni kell: kézbe venni a pénzügyeket, munkát, helytállni a párkapcsolatban.

A szülés azonban új dolgokat hozhat, ami megnehezíti az eddigi rutint. Sokan nehezen kezelik, hogy nem teljesen urai testüknek, és az önképük is romokban hever. A pici hangulatingadozásai tovább nehezítik a sajátjukat, és az előre megtervezett gyermeknevelés kicsúszik az erős női kezek közül. Ha a szülés nem történt zökkenőmentesen, az szintén mély sebeket hagyhat maga után, amivel nehéz együtt élni.

Ezeket a panaszokat tetézheti a kialvatlanság, és akár a szülés utáni depresszió is.

 

 

Sajnos előfordulhat, hogy poszttraumás stressz jelentkezik a kismamánál, ebben az esetben mindenképp segítséget kell kérni. Néhányan rémálmokra is panaszkodnak, és folyamatos szorongó érzésre.

A barátok és a közeli család segítsége ilyen esetekben létfontosságú. Ők azok, akik jól ismerik az újdonsült anyukát, lelket tudnak önteni belé, és levenni pár terhet a válláról. Nem szabad szótlanul elmenni a tünetek mellett, hiszen ha időben felismerjük a kezdeti depressziót, könnyebben lesz kezelhető, és nem válik súlyosabbá.

Akár egy rövid program a városban a barátokkal vagy egy séta sok energiával töltheti fel az otthonülő anyukát. Nem szabad hagynia a kispapának, hogy párja több napot át ne mozduljon ki a ház falai közül, hiszen ez akár börtönérzetet is kiválthat belőle, és ronthat kapcsolatukon.

Érdemes tudományos könyveket olvasni és természetes gyógymódok után kutatni, hogy hogyan is győzhető le sikeresen a depresszió gyógyszeres kezelés nélkül, és olyan ismerősökkel beszélgetni, akik már túlestek ezen.

szuletettanyuka.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

17:00

A nemzetközi filmfesztiválokon nagy sikereket ért el a dráma .

Tovább
16:30

Veszélyforrás az Iszlám Állam támogatói körének propagandája.

Tovább
16:04

Hadházy Ákost minden pártbeli tisztségéről letiltotta az LMP.

Tovább
16:00

Az M5-ös autópálya 31-es kilométerénél, Ócsa és Inárcs között történt a baleset.

Tovább
15:30

Pont úgy, mint a 20 éves izraeli fiút, a sokszor küldte vissza a csomagját.

Tovább
15:12

Súlyos baleset érte Árpa Attilát, melyet az instagram oldalán posztolt is.

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Született anyukák

Fókuszban az egészség