Doktornő vagy doktor?

Régen még férfiszakmának számított a szülész-nőgyógyász, mára azonban változott a helyzet. De kit válasszunk?

   

Régebben még elképzelhetetlen volt, hogy egy nő vezessen le egy szülést. Ennek hátterében az állt, hogy szükség volt a szülészorvos testi erejére, hogy a kismama méhéből alkarral képes legyen kinyomni a születendő babát. Ezt az eljárást azonban manapság már vitatottnak és veszélyesnek tartják, így a nagyobb testi erő az orvos részéről már egyáltalán nem indokolt.

Racionális érvek igazából nem indokolják, hogy férfi vagy női nőgyógyászt érdemes-e választani. Ebben a kérdésben az egyetlen, ami számít, hogy a kismama kinek a kezei között érzi nyugodtabbnak magát.

Sokan beszámolnak arról, hogy a vizsgálatok során felszabadultabbnak érzik magukat, ha egy nő végzi el azokat. Ennek oka, hogy a nőknek jobb a beleérző képességük, valamint a női orvosok rendelkezhetnek saját szülésélménnyel, így sokkal jobban átérzik azokat a félelmeket és fájdalmakat, melyeket egy vajúdó kismama érez.

 

 

Mások azonban nyugodtabbak, ha egy határozott férfi áll mellettük, ez nagyobb biztonságot nyújthat ugyanis a számukra. Emellett férfiközpontú társadalmunkban sokan azzal az előzetes feltevéssel gondolkodnak, hogy a férfiak sokkal jobban értenek az orvosláshoz, sokkal jobb szakemberek, emiatt is érzik a kezeik között nagyobb biztonságban magukat a kismamák.

A megfelelő szülészorvos kiválasztásánál tehát egyedül az anyuka és a család beállítottsága játszik szerepet. Azt tanácsoljuk, hogy ne az orvos neme alapján akarjuk eldönteni a kérdést, hanem kérdezzük meg ismerős anyukák tapasztalatait, bizonyosodjunk meg róla, hogy tényleg készséges és segítőkész az orvos, szimpatikusnak találjuk-e, ugyanis a várandósság hónapjai alatt számtalan kérdés és kétség felmerülhet bennünk, melyekre választ kell nyújtania orvosunknak.

 

Született anyuka


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

17:00

A nemzetközi filmfesztiválokon nagy sikereket ért el a dráma .

Tovább
16:30

Veszélyforrás az Iszlám Állam támogatói körének propagandája.

Tovább
16:04

Hadházy Ákost minden pártbeli tisztségéről letiltotta az LMP.

Tovább
16:00

Az M5-ös autópálya 31-es kilométerénél, Ócsa és Inárcs között történt a baleset.

Tovább
15:30

Pont úgy, mint a 20 éves izraeli fiút, a sokszor küldte vissza a csomagját.

Tovább
15:12

Súlyos baleset érte Árpa Attilát, melyet az instagram oldalán posztolt is.

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Született anyukák

Fókuszban az egészség