AZ A BIZONYOS KILENCEDIK HÓNAP

Ilyenkor már nem bírnak magukkal a szülők, ugye ezt ti is észrevettétek magatokon?

   

Újra és újra kipakolják a babaruhákat, mindent alaposan megterveznek, ha eljön a nagy nap hogyan is rohanjanak majd a kórházba. Természetesen saját tapasztalatból mondom, semmi sem úgy szokott elsülni, ahogy elterveztük.

 

Magzat

A magzat hossza a feje búbjától a popsijáig 34 centiméter, súlya pedig már a három kilogrammot is meghaladhatja az utolsó hónap kezdetén. Ezekben a hetekben jelentősen gyarapodik a zsírszövet mennyisége. A baba testét borító finom pihécskék lassan eltünedeznek, s ahogy gömbölyödnek az idomok, úgy simulnak ki az apró ráncocskák. A negyvenedik héten az átlagos súly 3,5 kilogramm körüli, a köldökzsinór hossza pedig ötven centiméter. A babák tíz százaléka akár a 42. hétig is képes várni a születéssel, bár ezt kevés kórházban várják ki, s ha a vizsgálati eredmények már nem kedvezőek, megindítják a szülést.

 

 


 

Kismama

Az utolsó időszakot a legtöbb kismama türelmetlenül viseli. A hatalmas pocak egyre több kényelmetlenséget okoz, s mivel már szűk a hely odabent, a pici némelyik mozdulata kifejezetten kellemetlen lehet. Kerüljük a hanyatt fekvést, mert a méh ebben a testhelyzetben ránehezedik az egyik fontos vénára, s ez komoly ellátási zavarokhoz vezethet. Egyébként is kényelmesebb az oldalt fekvés, ha párnát teszünk térdünk közé. Olykor megtévesztően erősek és rendszeresek lehetnek a jósló fájások, amelyek még a sokadszor szülőket is képesek becsapni. Ha pihenés, meleg fürdő hatására sem múlnak, sőt egyre erőteljesebbé válnak, ideje felvenni a kapcsolatot a szülésznővel. Addig viszont használjuk ki az alkalmat, s aludjunk, pihenjünk minél többet, hogy kipihenten, bőséges erőtartalékokkal indulhassunk szülni.

Fontos: Kérdezzük meg az orvostól, hányadik héttől tartja indokoltnak a rendszeres magzatiszívhang-vizsgálatot és a fájáserősség mérését, az NST-t. Az utolsó hónapban sor kerülhet az úgynevezett BSH-szűrésre, mely egy B-csoportú sztreptokukkusz baktérium kimutatására szolgál a hüvelyváladékból, esetleg vizeletből. A várandós nők tizenöt-húsz százaléka tünetmentes hordozó.

 

Indulhat a szülés? Felkészültetek?

SZÜLETETTANYUKA.HU


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

Sz 08:13

Egy kiránduláson melegedett össze a nő és a tanuló.

Tovább
P 15:49

A cím nem elírás, nem hotelről van szó, hanem tényleg boltról, ahová bemehetünk vásárolni

Tovább
P 13:39

Vickó Árpád szerb műfordító vehette át a Balassi Műfordítói Nagydíjat csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián Budapesten

Tovább
P 12:36

A színész következő filmje, a Rocky széria legújabb tagjaként érkező Creed 2 nemsokára a mozikba kerül

Tovább
P 11:26

A férfi végig többes számban beszélt a levelében

Tovább
P 10:44

A gazdasági adatokból egyértelmű, hogy idén is kapnak nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok - emelte ki Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Született anyukák

Fókuszban az egészség