A kérdés tényleg irányítani lehet az álmokat

Minden eddiginél hatékonyabb a tudatos álmodás létrejöttét célzó módszer.

   

 A kísérlet során az esetek több mint felénél működött, 17 százalékuknál pedig egymás után többször is.

Ki ne kívánta volna már egy-egy rémálommal teli éjszaka után, hogy bárcsak képsek lennénk tudatosan irányítani az álmainkat. A tiszta vagy másnéven lucid álom előidézésére ugyan eddig is voltak már technikák, az ausztrál Adelaide Egyetem kutatójának azonban most először sikerült olyan módszert kifejleszteniük, amivel minden eddiginél hatékonyabban tudtak hatni az álmodó álomjára.

A tiszta vagy lucid álom tulajdonképpen nem más, mint egy olyan alvási/álmodási forma, ahol az alvó személy tisztában van azzal, hogy álmodik, és az abban történteket képes befolyásolni. Bár korábban senki sem hitt abban, hogy ez a fajta tudatállapot létezhet, a tudomány nemcsak, hogy bebizonyította ennek ellenkezőjét, de olyan módszereket is kidolgozott, amivel ezt lehetséges kivitelezni. Ezek egy részéhez ugyanakkor modern gépek kellenek, míg mások nem túl megbízhatóak. 

 

Az IFLScience beszámolója szerint azonban az Adelaide Egyetem alváskutatója, Dr. Denholm Aspy azonban új szemszögből közelítette meg a dolgot: mi történik, ha a módszereket megpróbáljuk kombinálni?

A szakember ezért kétféle álomirányítási módszerrel kísérletezett. Az egyik az úgynevezett valóságteszt, amelyben az ember a hétköznapi tevékenysége során folyamatosan meggyőződik arról, hogy ébren van. Egy idő után ez a szokás az álomban is előjöhet, így tudatában lesz az illető annak, hogy éppen álmodik.

A másik az úgynevezett MILD-módszer, amelyben a kísérleti alany ötórányi alvás után felébreszti magát (például egy óra segítségével), majd mielőtt ismét elaludna, többször elismétli, hogy "ha legközelebb álmodok, tudni fogom, hogy álmodok", valamint elképzelik, milyen lenne egy irányított álmot álmodni.

Aspy 169 önként jelentkező segítségével ezt a két módszert kezte el kombinálni. Az eredmény szerint míg a valóságtesztnek semmilyen hatása nem volt, a MILD-módszerrel alkalmazva már 53 százalékos volt a hatékonyság – 17 százalékban pedig minden éjszaka pozitív volt az eredmény. A szakember szerint ez minden korábbi eredményt felülmúl.

Aspy szerint a sikert egyértelműen a MILD-módszer hozta meg, ám a valóságteszttel kombinálva sokkal jobb eredményt ért el, mint a korábbi esetekben, amikor csak a MILD-módszert alkalmazták.

A kutatások szerint egyébként az emberek 55 százaléka képes az élete egy bizonyos szakaszában az álom irányítására, de a többség számára ezek nagyon ritka pillanatok.

 

HVG.HU / PRESS24


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2018. 01., 05:05

További híreink

Sz 08:13

Egy kiránduláson melegedett össze a nő és a tanuló.

Tovább
P 15:49

A cím nem elírás, nem hotelről van szó, hanem tényleg boltról, ahová bemehetünk vásárolni

Tovább
P 13:39

Vickó Árpád szerb műfordító vehette át a Balassi Műfordítói Nagydíjat csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián Budapesten

Tovább
P 12:36

A színész következő filmje, a Rocky széria legújabb tagjaként érkező Creed 2 nemsokára a mozikba kerül

Tovább
P 11:26

A férfi végig többes számban beszélt a levelében

Tovább
P 10:44

A gazdasági adatokból egyértelmű, hogy idén is kapnak nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok - emelte ki Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak

Tovább

Belföld

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Született anyukák

Fókuszban az egészség