November 17-e a Nemzetközi Diáknap

1941-ben nyilvánította londoni konferenciáján a Nemzetközi Diáktanács november 17-ét a diákság világnapjává. Az ünnep eredete egészen a II. világháborúig nyúlik vissza.

2014. november 17., hétfő 14:14Tovább a normál változatra Nyomtatás

 A Nemzetközi Diáknap története a II. világháborúig, a német megszállásig nyúlik vissza.

1939. november 17-én ugyanis a nácik vezére, Adolf Hitler bezáratta az összes cseh-és morvaországi felsőoktatási intézményt, miután október 26-án a prágai egyetemisták békés tüntetést tartottak a német megszállás ellen.Ezen a napon kilenc diákvezetőt kivégeztek, 1200 egyetemistát és professzort pedig koncentrációs táborba szállítottak, ahonnan a túlélők csak három évvel később szabadultak ki.

A felsőoktatási intézmények bezáratásának oka német oldalról az volt, hogy egy iskolázatlan, önállótlan népet neveljenek ki, akik nem képesek élni a jogaikkal, ezáltal a német hatalom ellen se szervezzenek összeesküvést vagy tüntetést.

A Nemzetközi Diáknap alkalmából világszerte különböző rendezvényekkel emlékeznek meg mind a mai napig a fiatalok. Több városban ösztöndíjakkal jutalmazzák november 17-én a kiemelkedő teljesítményű diákokat, előadásokat, tréningeket tartanak a számukra, valamint több könyvtárban is kedvezményesen válthatnak bérletet a főiskolai és egyetemi hallgatók ezen a napon.

http://www.profikaneten.hu/hir/38132/november-17-e-a-nemzetkozi-diaknap/nyomtatas