November 17-e a Nemzetközi Diáknap

1941-ben nyilvánította londoni konferenciáján a Nemzetközi Diáktanács november 17-ét a diákság világnapjává. Az ünnep eredete egészen a II. világháborúig nyúlik vissza.

2014. november 17., hétfő 14:14Tovább a normál változatra Nyomtatás

 A Nemzetközi Diáknap története a II. világháborúig, a német megszállásig nyúlik vissza.

1939. november 17-én ugyanis a nácik vezére, Adolf Hitler bezáratta az összes cseh-és morvaországi felsőoktatási intézményt, miután október 26-án a prágai egyetemisták békés tüntetést tartottak a német megszállás ellen.Ezen a napon kilenc diákvezetőt kivégeztek, 1200 egyetemistát és professzort pedig koncentrációs táborba szállítottak, ahonnan a túlélők csak három évvel később szabadultak ki.

A felsőoktatási intézmények bezáratásának oka német oldalról az volt, hogy egy iskolázatlan, önállótlan népet neveljenek ki, akik nem képesek élni a jogaikkal, ezáltal a német hatalom ellen se szervezzenek összeesküvést vagy tüntetést.

A Nemzetközi Diáknap alkalmából világszerte különböző rendezvényekkel emlékeznek meg mind a mai napig a fiatalok. Több városban ösztöndíjakkal jutalmazzák november 17-én a kiemelkedő teljesítményű diákokat, előadásokat, tréningeket tartanak a számukra, valamint több könyvtárban is kedvezményesen válthatnak bérletet a főiskolai és egyetemi hallgatók ezen a napon.

http://www.profikaneten.hu/hir/38132/november-17-e-a-nemzetkozi-diaknap/nyomtatas
A saját fiam szolgája lettem?
Manapság az embereknek több minden megadatik, mint régen. Hiába mondjuk, hogy nincs jobb világ, mégsem járunk mezítláb iskolába, nem kell kukoricát törnünk, és sokkal több mindent meg tudunk adni gyermekeinknek, mint azelőtt.
Tovább ››
17:30
Álhír miatt kezdett lövöldözni, lecsukják
Négy év börtönre ítélték azt a férfit, aki tavaly hamis hírektől vezérelve Észak-Karolinából Washingtonba utazott, és lövöldözött egy közismert pizzériában.
Tovább ››
17:00
Minden második ember ilyet akar majd
Néhány évvel ezelőtt mindenkit meglepett, amikor a laptopok kijelzőjét egyszer csak teljesen ki lehetett hajtani anélkül, hogy eltörnénk a gépet. A Lenovo most egy újabb hajlítható laptop tervét villantotta meg.
Tovább ››
16:00
Ön tudja, mi teszi boldoggá a férfiakat?
Milyen értékek fontosak egy férfi életében? Mi tesz boldoggá egy pasit? Mik számára a legfontosabb pillanatok? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tettek fel 18-59 év közötti férfiaknak egy kutatásban.
Tovább ››
15:00
Kiderült, mi okozta a londoni toronyház tragédiáját
Egy zárlatos hűtőszekrény okozta a múlt heti londoni tűzvészt, amelyben a rendőrség becslései alapján 79-en vesztették életüket – közölte a Scotland Yard.
Tovább ››
14:00
Miért vagyunk rosszindulatúak, irigyek?
Manapság azt vallják, hogy tipikus magyar mentalitás a rosszindulatúság és az irigység. De vajon miért mások életével, anyagi helyzetével foglalkozunk, miért nem a saját céljaink elérésére koncentrálunk?
Tovább ››
12:53