November 17-e a Nemzetközi Diáknap

1941-ben nyilvánította londoni konferenciáján a Nemzetközi Diáktanács november 17-ét a diákság világnapjává. Az ünnep eredete egészen a II. világháborúig nyúlik vissza.

2014. november 17., hétfő 14:14Tovább a normál változatra Nyomtatás

 A Nemzetközi Diáknap története a II. világháborúig, a német megszállásig nyúlik vissza.

1939. november 17-én ugyanis a nácik vezére, Adolf Hitler bezáratta az összes cseh-és morvaországi felsőoktatási intézményt, miután október 26-án a prágai egyetemisták békés tüntetést tartottak a német megszállás ellen.Ezen a napon kilenc diákvezetőt kivégeztek, 1200 egyetemistát és professzort pedig koncentrációs táborba szállítottak, ahonnan a túlélők csak három évvel később szabadultak ki.

A felsőoktatási intézmények bezáratásának oka német oldalról az volt, hogy egy iskolázatlan, önállótlan népet neveljenek ki, akik nem képesek élni a jogaikkal, ezáltal a német hatalom ellen se szervezzenek összeesküvést vagy tüntetést.

A Nemzetközi Diáknap alkalmából világszerte különböző rendezvényekkel emlékeznek meg mind a mai napig a fiatalok. Több városban ösztöndíjakkal jutalmazzák november 17-én a kiemelkedő teljesítményű diákokat, előadásokat, tréningeket tartanak a számukra, valamint több könyvtárban is kedvezményesen válthatnak bérletet a főiskolai és egyetemi hallgatók ezen a napon.

http://www.profikaneten.hu/hir/38132/november-17-e-a-nemzetkozi-diaknap/nyomtatas
Vízzel locsoltak le egy síró kisgyereket a bölcsődében
Egy záhonyi bölcsődében lefogtak egy síró kisgyereket, és vizet fröcsköltek az arcába. A bölcsőde fenntartója nem foglalkozott érdemben a szülő panaszával, az ombudsmannak kellett megvizsgálnia az ügyet.
Tovább ››
14:50
Soroksárnál áll a vonatközlekedés
Baleset miatt áll a vonatközlekedés Soroksárnál, a vasúti átjáróban elgázolt egy embert egy személyvonat. Az utasokat várhatóan pótlóbuszok fogják vinni kedd kora délután - közölte a Mávinform az MTI-vel.
Tovább ››
13:45
A kiskereskedelmi forgalom alakulása
A magyarországi kiskereskedelmi forgalom alakulását tekintheti meg az alábbi infografikán 2016-2017. március közötti időszakra lebontva.
Tovább ››
12:15
Ikonikus elektromos sportkocsi jön a Skodától
A cseh márka hamarosan teljes pályás elektromos letámadásra készül, melynek fontos eleme lesz egy nosztalgikus húrokat is megpengető, de vadonatúj sportautó.
Tovább ››
11:15
Új korszak kezdődik a Lidlnél
Fokozatosan eltűnnek a bevásárlókosarak az üzletlánc boltjaiból. Több oka is van a változtatásnak. A kosarakat kis méretű bevásárlókocsikkal váltják majd fel.
Tovább ››
10:50
Az Iszlám Állam vállalta a manchesteri terrortámadást
A dzsihadista szervezet közösségi portálokon tette közzé az ezt ismertető videofelvételt. A hírt az Akbar Irak internetes portál és a TASZSZ orosz hírügynökség is közölte, nyugati hírforrások viszont még nem.
Tovább ››
10:00