November 17-e a Nemzetközi Diáknap

1941-ben nyilvánította londoni konferenciáján a Nemzetközi Diáktanács november 17-ét a diákság világnapjává. Az ünnep eredete egészen a II. világháborúig nyúlik vissza.

2014. november 17., hétfő 14:14Tovább a normál változatra Nyomtatás

 A Nemzetközi Diáknap története a II. világháborúig, a német megszállásig nyúlik vissza.

1939. november 17-én ugyanis a nácik vezére, Adolf Hitler bezáratta az összes cseh-és morvaországi felsőoktatási intézményt, miután október 26-án a prágai egyetemisták békés tüntetést tartottak a német megszállás ellen.Ezen a napon kilenc diákvezetőt kivégeztek, 1200 egyetemistát és professzort pedig koncentrációs táborba szállítottak, ahonnan a túlélők csak három évvel később szabadultak ki.

A felsőoktatási intézmények bezáratásának oka német oldalról az volt, hogy egy iskolázatlan, önállótlan népet neveljenek ki, akik nem képesek élni a jogaikkal, ezáltal a német hatalom ellen se szervezzenek összeesküvést vagy tüntetést.

A Nemzetközi Diáknap alkalmából világszerte különböző rendezvényekkel emlékeznek meg mind a mai napig a fiatalok. Több városban ösztöndíjakkal jutalmazzák november 17-én a kiemelkedő teljesítményű diákokat, előadásokat, tréningeket tartanak a számukra, valamint több könyvtárban is kedvezményesen válthatnak bérletet a főiskolai és egyetemi hallgatók ezen a napon.

http://www.profikaneten.hu/hir/38132/november-17-e-a-nemzetkozi-diaknap/nyomtatas
Nemzeti fehérjetakarmány-programra van szükség
Az állattartás fehérjeszükségletét döntően amerikai importból fedezi az ország, a génmódosított (GMO) élelmiszerek kiváltásához egy nemzeti fehérjetakarmány-programra van szükség.
Tovább ››
11:00
Fegyelmi eljárás indult az abai polgármester ellen
Fegyelmi eljárást kezdeményezett kedden a képviselő-testület Kossa Lajos ellen, mert a Fejér megyei Aba független polgármestere korábban 10,7 millió forint tartozást halmozott fel az önkormányzattal szembe.
Tovább ››
10:45
A legjobb negyedévét tudhatja maga mögött a Mercedes-Benz
Értékesítési rekordot ért el az első negyedévben a Daimler AG személygépkocsi üzletága, a Mercedes-Benz - számolt be a WirschaftsWoche hírportál a Daimler AG berlini közgyűlése előtt tett bejelentéséről.
Tovább ››
10:30
Idén is emelik a béreket az élelmiszerláncoknál
Idén is emelik a munkabéreket az élelmiszerláncok, munkaerőt viszont nem mindenhol keresnek az MTI-nek nyilatkozó cégek tájékoztatása szerint.
Tovább ››
10:15
Rekordnevezés az evezős évadnyitóra
Idén is nagy csata várható az evezős évadnyitó dunai regattán, amelyen 12 országból 77 csapat 620 versenyzője méri össze erejét 4500 méteren. A legfiatalabb nevező 14, a legidősebb pedig 68 éves.
Tovább ››
10:00
Először rendeznek közösségi felelősségvállalási konferenciát
Mikro-, kis- és középvállalkozások számára először rendeznek közösségi felelősségvállalási konferenciát Budapesten április 3-án a Duna Palatobán.
Tovább ››
09:45